25 Nisan 2024

“Tek Farı Yanmayan Bir Jip Misali…”

Kar Film ve Hezer Film ortaklığında, çekimlerinin bir kısmı Edirne’nin Keşan İlçesi’ne bağlı Çamlıca Köyü’nde gerçekleştirilen ve 2020 yılı Bocuk Gecesi’nde lansmanı yapılan, ilk olarak adı Şeytanın Kitabı: İbn-i Cuhaşe olarak duyurulan, sonrasında ise Şeytanın Kitabı olarak güncellenen filmin yönetmen koltuğunda Hanzap (2021) filminin de yönetmenliğini yapmış olan Okan Ege Ergüven oturuyor. Senaryosunu da yönetmen Ergüven’in kaleme aldığı filmin görüntü yönetmenliğini Selçuk Ekmekçiler üstlenmiş. Müzikleri Tamer Çıray imzası taşıyan filmin oyuncu kadrosunda ise Engin Yüksel, Rüya Yürüten, Cemre Özgül, Erol Erarslan, Ergin Kılıkçıer, Nalan Olcayalp gibi isimler bulunuyor.

Filmin konusunu her yıl olduğu gibi tatil için yazlıklarına giden Tamer, Yeşim ve 10 yaşındaki kızları Defne’nin başlarından geçen sıra dışı olaylar oluşturuyor. Tamer 12 yıllık eşi Yeşim ve 10 yaşındaki kızları Defne ile mutlu bir hayat sürdürmektedir. Her yaz yaptıkları gibi yazlıklarına tatile gelirler fakat bu yaz diğer yazlara benzemeyecektir. Defne’nin topraktan çıkardığı böcekleri yemesi başlayan sıra dışı olaylar Tamer’i Yeşim’in 12 yıldır hiç bilmediği gizemli kökenlerine götürecek ve cinler aleminin en güçlü ve tehlikeli cini İbn-i Cühaşe ve onun cin ordusu ile tanıştıracaktır.

Çekim kalitesi orta halli olan filmin sanat yönetimi birçok amatör yapıma nazaran başarılı. Başrol oyuncularının performansları gerçekçiliğe yaklaşamayıp vasatta kalsa da, yan rollerde oynayan Erol Eraslan, Mehmet Yücel Özkan ve Fatih Doğan ise filmi yukarı çeken oyunculuklarıyla dikkat çekiyorlar. Hikâye aslında iyi olsa da özellikle karı-kocanın diyaloglarında oyunculuklarının da yeterli olmaması nedeniyle yapaylık fazlasıyla hissediliyor. Filmin senaryosuna baktığımızda ise kendiyle çelişen birçok unsur göze çarpıyor. Makyajları da sınıfı geçen filmin bazı sahnelerinde ses-görüntü senkronizasyonunda bazı sorunlar da bulunuyor. İyi ve kötü cinlerden, uzun zamandır karşımıza çıkan ters ayak kullanımına değin birçok yaratıcılık barındırsa da maalesef oyuncuların performansları ve senaryodaki aksaklıklar filmin yükselmesinin önündeki en önemli engel durumunda kalıyorlar.

Sonuç olarak Şeytanın Kitabı; bazı çabalarıyla sınıfı geçse de tıpkı filmdeki tek farı yanmayan jip gibi yolda ilerliyor ama vasatın üzerine çıkmayı başaramayan bir yapım olarak kalıyor.