“Dereyi Geçip Büyücüde Boğulmak…”
Bircan Film yapımcılığında Kastamonu’nda çekilen Mahluk filminin yönetmen koltuğunda Ozan Ceylan oturuyor. Senaryosunu da yönetmen Ceylan’ın kaleme aldığı filmin oyuncu kadrosunda ise Burak Küçük, Ogan Şenyolcu, Mustafa Kavalcı, Nazlı Çakal, Sıla İldemlik, Seyhan Çakal, Satı Kavalcı, Dudu Kavalcı gibi isimler bulunuyor.
Filmin konusunu Kerim’in başına gelen paranormal olaylar oluşturuyor. Kan davası yüzünden ailesini kaybeden ve köyde tek başına yaşayan Kerim, köy halkı tarafından sevilen bir gençtir. Gönlünü kan davalı olduğu ailenin kızı Seher’e kaptırmıştır. Kan davasından dolayı babasını kaybeden Seher, annesi ile yaşamaktadır. Bu birlikteliğe karşı çıkan Seher’in annesi gözlerini öyle karartmıştır ki gerekirse kızını bile öldürmeyi göze almıştır.
Filmin mekân kullanımı ve sanat yönetimi başarılı. Musallat (2007) ile başlasa da, birçok yerli korku filminde görmeye alıştığımız köy ve köy hayatı, Aşgar: Cin Vadisi (2019) ve Hüddam 2 (2019) gibi örneklerde olduğu gibi nadiren başarılı olarak karşımıza çıkabilirken, bu film ile birlikte köy hayatının temsilinin az sayıdaki başarılı örneklerine bir yenisinin eklendiğini söylemek mümkün. Yine yerli korku filmlerinde sürekli karşımıza çıkan ak sakallı hocalar yerine D@bbe: Cin Çarpması (2013), Cin-i Ayet (2018) gibi filmlerde nadiren karşımıza çıkan genç hocalardan biri bize yol gösteriyor. Yine çok fazla işlenmeyen boyut değiştirme gibi unsurlar da filmin albenisini arttırıyor.
Filmin handikabı ise kadın oyuncular. Burak Küçük başarılı bir performans sergilerken, kadın oyuncuların abartılı oyunculukları ve özellikle de pik yapması beklenen sahnede, uzun süren kötü büyücü sekansı gerçekten filmi baltalıyor. Oysa filmin açılış ve bitiş sahneleri oldukça etkileyici. Tabii filmin finale geçiş evresinde Musallat (2007) esintisini de hissetmemek mümkün değil.
Sonuç olarak Mahluk; yerli korku sinemasındaki belirli kalıpları kırmak adına adım atan ancak kadın oyuncular nedeniyle yolda kalan bir yapım.