“Sinema Bu Mezarlıkta Yatıyor”
Fame Production yapımcılığında Antalya’da çekilen Azaim: Cin Mezarlığı filminin yönetmen koltuğunda, ilk uzun metrajıyla Erdal Şimşek oturuyor. Senaryosunu Kasım Hocalar’ın kaleme aldığı filmin görüntü yönetmenliğini Rafik Culfa üstlenmiş. Filmin oyuncu kadrosunda ise Lale Uçak, İbrahim Şentürk, Zeynep Sude Tekin, Cavit Özer, İsmail Şener, Sedef Yıldız gibi isimler bulunuyor.
Filmin konusunu kadim bir kitapta yer alan bilgileri aracılığıyla cinlerle iletişime geçen ve cinleri kendi dünyevi zenginlikleri için kullanan bir köy ahalisinin, eylemlerinin sonuçlarıyla karşılaşması oluşturuyor. Uzun yıllar önce bir dağ köyünde yaşayan aç gözlü insanlar eski bir Arap bilginine dair bir kitap ele geçirirler. Bu kitap ile cinleri kullanarak çok tehlikeli büyüler yaparlar. Zenginlerin isteklerini yerine getirip kendileri de zengin olmaya başlarlar. Ama bu zenginliğin ağır bir bedeli vardır. Kullandıkları cinlerin büyüden sonra kendilerine musallat olma ihtimali! Köylüler bu ihtimali ortadan kaldırmak için kullandıkları bütün cinleri köy mezarlığına gömmeye başlarlar. Ama onlar tehlikeyi yok ettiklerini zannederlerken, tehlike uykuya dalmıştır. Üstelik köylülerin haberi olmadan bu tehlikenin bir tohumu da yıllar içinde büyümeye devam eder.
Düşük kaliteli bir kamera ile netlik ayarı, ışık düzenlemesi yapılmaksızın; sinemayı bir sanat dalı yapan unsurlar umursamaksızın çekilmiş olan Azaim: Cin Mezarlığı’nda ortam sesinin bir var olup bir yok olmasına, jeneratör sesinin sahneyi kaplamasına, pan çekim sırasında kalitesiz kamera nedeniyle görüntünün kaymasına, oyuncuların kötü performansları yetmezmişçesine bir de ezberleyemedikleri replikleri düz kağıttan bile doğru okuyamamalarına, hatta Yetimhane olarak geçen bir ofise masa telefonu dahi koyamayıp sekreterin içerideki Müdür Hanım’ı cep telefonundan aramasına değin her türlü sanat dışı unsurla karşılaşmak olası. Evde önce Faruk karakterinin sonra ise eşinin annesi olduğu iddia edilen karakterin intiharı sonrasında eşinin annem demesi, havas aliminin ise Faruk’un annesi denemesi gibi senaryo hatalarından mantık hatalarına, kötü makyajlardan Havas ilmine dair bilgilerin Kur’an-ı Kerim’den okunmasına (zira oyuncu repliklerini ezberleyemeyip elinde tuttuğu Kur’an-ı Kerim’in içine bu kağıtları iliştirmiş) oldukça amatör ötesi amatör bir yapım.
Afişi daha önce Cin-i Ayet (2018), Cin: Aşk Büyüsü (2019) filmlerinde de bulunan “Evil Among Us” adlı bir albüm kapağında kullanılan görsel ile oluşturulan film, afişiyle aslında izleyiciye ne kadar umursamaz bir tavırla yaklaştığını belli ediyor. Youtube gibi bir mecrada yayınlansa yalnızca izleyicilerden linç ve küfür yiyeceği görünür bir gerçek ancak acı olan yan salonda Fantastik Canavarlar 3: Dumbledore’un Sırları gibi bir evren ve dünya yaratan ve bunun için para saçan bir film varken gösterime girebiliyor olması… Bu durum sadece sinemaya ve sinemanın sanat değerine değil aynı zamanda izleyicilere yapılan bir ayıp. Dağıtım şirketlerinin sadece paraya bakmaksızın ellerine gelen filmleri öncelikle izlemeleri ve “Para sizde kalsın ben bunu sinema salonlarına sokamam” demelerinin vakti çoktan geldi de geçiyor.
Sonuç olarak Azaim: Cin Mezarlığı; yenisi çıkana değin gene Özen Film’in dağıttığı Mühürlü Köşk (2011) filminden sonraki en kötü yapım olarak tarihteki yerini almayı başarıyor.