“Zamanlı Bir Saat Gibi…”
HM Production yapımcılığında çekilen Zir-i Cin filminin yönetmen koltuğunda Azra (2021) filminin senaristliğini yapan Emre Pala oturuyor. Senaryosunu da yönetmen Pala’nın kaleme aldığı filmin görüntü yönetmenliğini Semih Can Dubacı üstlenmiş. Müzikleri Murat Tuğsuz imzası taşıyan filmin oyuncu kadrosunda ise Defne Çoban, Ogan Şenyolcu, Mohamad Ahmad, Aleyna Sude Kahraman, Mehmet Aydoğmuş, Ömer Konakçı gibi isimler bulunuyor.
Filmin konusunu İstanbul’a dönüş yolunda ilgilerini çeken bir köye uğrayan gazeteci Defne ve arkadaşlarının bu köyde yaşadıkları olaylar oluşturuyor. Defne İstanbul’da yaşayan Türkiye’nin önde gelen bir gazete şirketinde çok önemli haberlerin altına imzasını atan girişimci ve cesur bir gazetecidir. Defne ve ekip arkadaşları Malatya Film Festivali sonrası İstanbul dönüş yolunda ilerlerken Defne’nin ilgisini yolun kenarında duran bir tabela çeker. Bu tabela onu istemsizce köye sürükler. Defne ve arkadaşları daha köye ilk girdikleri andan itibaren garip olaylar yaşamaya başlar. Bu yaşanılan olaylar giderek çok daha fazla korkunç haller almaya başlar. Defne ve arkadaşları içine düştükleri bu durumdan kurtulmak için çözümler bulmaya çalışsalar da köyde yaşayan varlıklar olayları çok daha korkunç ve acımasız hale getireceklerdir.
Çekim açılarından mekân seçimine, sanat yönetiminden ışık kullanımına değin sinemanın izleyiciye vermesi gereken gerçekçilik konusunda olmazsa olmaz tekniklerin yerinde ve başarılı kullanıldığı filmin sekteye uğramasına yol açan maalesef oyuncuların performansları oluyor. Tepkileri ve mimikleri oldukça yapay olan oyuncuların repliklerini ezberleyemeyip “saatli bomba” yerine “zamanlı saat” gibi gaflarının fark edilmeyeceği sanılarak bu sahneler için tekrar çekim alınmaması, yine izleyicilerin “kefenlenmiş olarak gördükleri Defne” karakterine karşılık oyuncuların “Defne bir tabutun içindeydi” biçiminde diyaloglara geçirmeleri çoğu sahnenin tekrar alınmadan geçiştirildiğini gösteren kanıtlar olarak izleyicinin karşısına çıkıyor.
Bu hafta gösterime giren diğer yerli korku filmi Kahran (2022)’da izleyicileri bekleyen 6 dolunay görüntüsünü, yine tek gecede geçen bu film bir tık yükselterek 8 dolunaya çıkarıyor. Böylelikle kendi aralarındaki bu çekişmeyi rekoru kucaklayarak kazanıyor.
Diğer yerli yapımların başaramadığı sanat yönetimi, mekân kullanımı, renk düzenlemesi, ışık kullanımı gibi teknik açılardan oldukça başarılı olan film, oyuncuların yetersizliği nedeniyle başarı şansını adeta elinin tersiyle itiyor.
Sonuç olarak Zir-i Cin; teknik açıdan yerli yapımların önüne çıkmayı başarsa da oyuncuların yapaylığı, sahnelerin tekrar çekimlerinin alınmaması gibi kazalar nedeniyle başarılı yapımlar arasında olma fırsatını tepen bir yapım olmaktan kurtulamıyor.