26 Nisan 2024

“Karanlığın Derinliğine Yolculuk”

Pratik Film yapımcılığında çekilen Sahir: Deep Web filminin yönetmenliğini 2017 yapımı Bir Damla Aşk filminin de yönetmen koltuğunda oturan Berk Aygül üstlenmiş. Senaryosunu Lanet: Ervah Cinleri (2016) filminde Alper karakterini canlandıran M. Zahid Çetinkaya ve Yağmur Türkan Caner’in yazmış olduğu filmin müzikleri yönetmen Aygül’e ait. Görüntü yönetmenliğini Ulvi Karayiğit’in yaptığı filmin oyuncu kadrosunda ise Melda Yazgı, Zeynep Satır, Sebahat Adalar, Tahsin Taşkın, Tevfik İnceoğlu, Sinan Bengier, Satılmış Yıldırım gibi isimler bulunuyor. Çekimleri Manisa’da gerçekleştirilen, 26 Nisan 2019 tarihinde gösterime girmesi beklenen ancak ertelenen filmin galası da 27 Nisan 2019 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilmişti.

Filmin konusunu son yıllarda özellikle Amerikan Sineması’nda etkili olan Deep Web ve Türk korku Sineması’nın olmazsa olmazı konumundaki büyü oluşturuyor.  İki yıllık sevgilisinden ayrılan Melike, eski sevgilisi Fatih’i unutamamaktadır. Birlikte paylaştıkları evde hissettiği boşluk nedeniyle sınıf arkadaşlarından biriyle ev arkadaşlığı yapmaya başlayan Melike, onun ısrarlarıyla falcı bir kadına gider. Falcı kadının söyledikleri sonrasında farkında olmadığı, kendi içinde saklı olan karanlık gücü keşfetmeye çalışacaktır.

Aynı tema etrafında şekillenen ve 13 Haziran’da gösterime giren Cinnet filmi öncesinde D@bbe (2005), D@bbe 2 (2009) filmiyle Türk korku sinemasında görülmeye başlayan, geçtiğimiz yıl gösterime giren Selfie From Hell (2018) ile devam eden internetin korku filmlerinde görünmesi ve kıyametin bu yolla başlayacağına dair rivayetler yalnızca Türk korku sinemasında değil; Şafak Güçlü’nün yazdığı 2018 yılında basılan Vesvese: Dabbe’tül-arz  gibi romanlarda ya da Pulse (2006), Antisocial (2013), The Offering (2016) gibi Amerikan yapımlarında; Kairo (2001) gibi Japon filmlerinde de karşımıza çıkıyor. Yalnızca kıyameti bir kenara bırakıp Deep Web olgusunu merkeze aldığımızda ise liste gittikçe uzuyor.

Sahir: Deep Webe dönecek olursak; oyuncularının performanslarının çok yüksek olmadığı ancak diğer amatör yapımlara nazaran fazla düşük de kalmadığı, olabildiğince doğal olduğu söylenebilir. Sinan Bengier, Tevfik İnceoğlu, Satılmış Yıldırım gibi genellikle komedi yapımlarında görmeye alışkın olduğumuz oyuncular, dram ya da gerilim sahnelerinde oldukça başarılı, gerçekçi bir performans gösteriyorlar. Daha önce Siccîn 4 (2017), Sinsiran: Yasak Aşk (2017) gibi Türk korku filmlerinden hatırlayacağımız Sabahat Adalar ise bu filmde diğer filmlerdeki performansının aksine düşük kalmış.

Filmin mekân tasarımı başarılı zira, öğrenci evi konsepti tam anlamıyla yansıtılabilmiş. Filmde Jean Christophe Grange’ın Leyleklerin Uçuşu kitabının meditasyon sahnelerinde karşımıza çıkması veya Darth Vader posteri gibi ince detaylar da düşünülmüş. Bu bağlamda senaryoda da imzası olan, aynı zamanda filmin sanat yönetmenliği de üstelenen Yağmur Türkan Caner’in iyi bir iş çıkardığını söylemek mümkün.

Filmin kötü yanlarına değinecek olursak; ayin sahnelerinin çok karanlık ve anlaşılmaz olması ve sahne geçişlerinde karartma kullanılması filmin handikapları. Filmin temasını oluşturan, ana karakterin karanlık gücünü keşfetme hikâyesi filmin bazı sahnelerinde seyirciyi adeta karanlığa boğarak ortaya çıkıyor. Bir anlamda hoş bir detay gibi duracak olsa da, bu kullanımın fazlaca yer alması izleyicinin seyir keyfini hayli zorluyor. Adında Deep Web bulunan filmin, yabancı yapımlarda başvurulan bilgisayar ekranına yeterince sahne ayırmaması, karakterin araştırmalarının dâhi karakteri karşıdan çeken bir kamera yoluyla ve karakterin bilgileri okuması vasıtasıyla verilmesi dolayısıyla kendisini eksik hissettiriyor. İzleyicilerin gözleri, en azından bilgisayar harfleriyle bazı kavramların beyazperdede sırayla yazılmasını arıyor.

Sonuç olarak Sahir: Deep Web; iyi bir hikâye ile yola çıksa da, çekimlerde senaryoyu tam olarak kadraja yansıtamaması, karanlıkta kalan sahneleri ve ismindeki Deep Web kavramına yeterince değinememesi nedeniyle vasat bir yapım olarak ortada kalıyor.

Not : 5 / 10