2 Mayıs 2024

“Hollywood’un Altın Çağına Şeker Tadında Dönüş…”

Warner Bros yapımcılığında çekilen Wonka’nın yönetmen koltuğunda Bunny and the Bull (2009), Paddington (2014), Paddington 2 (2017) gibi filmler ile The Mighty Boosh (2004-2007), Come Fly With Me (2010-2011), Little Crackers (2011), Space Force (2020), Outsiders (2023) gibi dizilerde de yönetmenlik yapmış olan Paul King oturuyor. Senaryosunu Ronald Dahl’ın eserlerinden esinlenilerek yönetmen King ile Simon Farnaby’nin birlikte kaleme aldıkları filmin görüntü yönetmenliğini Chung-hoon Chung üstlenmiş. Müzikleri Joby Talbot tarafından yapılan filmin oyuncu kadrosunda ise Timothee Chalamet, Gustave Die, Murray Arthur, Paul G. Raymond, Bertie Caplan, Isy Suttie, Kobna Holdbrook-Smith, Matilda Tucker, Tom Davis, Olivia Colman, Calah Lane, Paterson Joseph, Matt Lucas, Mathew Baynton, Freya Parker ve Hugh Grant gibi isimler bulunuyor.

Filmin konusunu Roald Dahl imzalı tüm zamanların en çok satan çocuk kitaplarından biri olan “Charlie’nin Çikolata Fabrikası”nın ikonik karakteri olan mucit ve çikolata üreticisi Willy Wonka’nın gençliği ve fabrikayı kuruş hikayesi oluşturuyor.

Yazar Ronald Dahl’ın Fantastic Mr. Fox’dan BFG adıyla uyarlanan Dev Şeftali’sine kadar birçok kitabı sinemada çocuklar ve gençlerle buluştu. Charlie and The Chocolate Factory isimli kitabı ilk kez Mel Stuart’ın yönetmenliğinde 1971 yılında Willy Wonka & The Chocolate Factory adıyla sinemaya uyarlandı. Müzikal olan bu yapımda Wonka’yı Gene Wilder canlandırırken, kitaba sadık kalmaya özen gösterilerek uyarlama yapıldı. Sonrasında 2005 yılında Tim Burton yönetmenliğinde çekilen Charlie and the Chocolate Factory filmiyle öykü sinemaya uyarlanırken, Wonka’nın geçmişine dair kitaplarda yazılmayan kısımlar da eklenerek daha güçlü bir karakter yaratımı sağlandı. Wonka’yı Johnny Deep’in canlandırdığı bu versiyon, gençler ve çocuklar için popüler ve kült bir yapım haline geldi. Her ne kadar önceki uyarlama kitaba sadık kalmaya çalıştıysa da kitaba sadık kalınmanın yanı sıra eklenen minik detayların izleyicileri daha çok etkilediği böylece görülmüş oldu.

Şu an sinemalarda oynayan versiyon ise yazar Dahl’ın kitaplarında hiç anlatılmamış olan Wonka’nın geçmişi. Wonka’yı bu kez Timothee Chalamet canlandırıyor ve önceki versiyonlarda olduğu gibi yine müzikal olarak karşımıza çıkıyor. Burton’ın daha karanlık ve biraz da deli gösterdiği, babası diş doktoru olduğu için babası tarafından şekerden uzak tutulmuş bir çocuğun hikâyesi yerine sevgi dolu annesi tarafından büyütülen ve en büyük hazzının annesinin doğum günlerinde kendisine elleriyle yaptığı çikolatalar olan, dost canlısı ve hümanist bir Wonka ile karşılaşıyoruz. Daha sonra kuracağı fabrikadan dolayı sihirli bir dünyası olduğunu bildiğimiz Wonka’nın şapkasından çıkardığı eşyalar ve yapmış olduğu çikolataların insanlarda yarattığı “ayaklarını yerden kesmek” gibi etkilerin fantastik bir biçimde sunulması da izleyicilerin masal dünyasına uçmalarına olanak sağlıyor. Keskin çizgiler kullanılmayan filmde hem kitapta hem de önceki versiyonlarda kullanılan çikolata gölü, çikolata ve şekerlemelerden oluşan çiçekler gibi detaylar kullanılırken açgözlülüğün çocuklar değil de adalet sistemi üzerinden göstergelerle verilmesi, çocukların önceki versiyonlarda olduğu gibi cezalandırılmaya uğramaması gibi hususlar filmin pastel olarak ilerlemesine olanak sağlıyor. Böyle bakıldığında bu versiyon hem ayakları gerçek dünyaya basan hem de içerisinde sihirsel göstergelerle masal dünyasını taşıyan hayalle gerçek arasında kalan bir film olmasına yardımcı oluyor.

Sonuç olarak Wonka; önceki versiyonlardan farklı ve anlatılmamış bir hikâyeyi anlatırken, kendisinden önceki iki versiyonun ilkini tercih ediyor ve bu filmin öncesini anlatma yolundaki hamlelerini de oldukça başarılı olarak yaptığını kanıtlıyor. Çocukluğunuza geri dönmek, hayatın gerçeklerine masal penceresinden bakarak umuda tekrar sarılmak isterseniz şeker dolu bu dünyayı gösterimdeyken kaçırmamanız tavsiye edilir…