30 Nisan 2024

“Bebek, Düğün, Kabile Derken Sıra Güne Gelmiş…”

İlk gösterim tarihi aldığı sırada adı Kuytu olarak duyurulan, sonrasında ise Cin Günü olarak değiştirilen, çekimleri Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı Hançerli Köyü’nde, BPM Müzik Film yapımcılığında çekilen yapımın yönetmen koltuğunda Ayhan Al mahlasıyla Ekrem Düzgünoğlu oturuyor. Senaryosunu da “Ayhan Al”ın kaleme aldığı yapımın görüntü yönetmenliğini Murat Okumuş üstlenmiş. Müzikleri aynı zamanda filmin yapımcısı da olan Ekrem Düzgünoğlu’na ait olan yapımın oyuncu kadrosunda Süleyman Düzgünoğlu, Elif Erman, Seda Emre, Nuray Erkol, Ali Güzelarslan, Kimiya Sarabadani, Yağız Asildoğan gibi isimler bulunuyor.

Yapımın konusunu atalarından bugünlere kadar aynı aileye musallat olmuş bir cin kabilesinin; baba, kız ve annesini bilmedikleri ve tecrübe etmedikleri bir girdaba sokması oluşturuyor. Ailesine musallat olmuş bir cin kabilesi Burhan’ın da peşini bırakmaz. Burhan, İlyas Efendi’nin yardımıyla çocuk yaşta bu kabileden kurtulur fakat yıllar sonra kızı Yağmur annesinin yaptığı bir hata sonucu pusuda bekleyen bu kabilenin tuzağına düşer. Annesi Nermin onu ailenin kadim dostu Ak Ana’nın köyüne götürmek ister ama Burhan bunu istememektedir. Nermin eninde sonunda Yağmur’u Ak Anaya götürür. Yağmur ona musallat olanlardan kurtulmak için ızdıraplı bir yola girmek üzeredir.

Kadrajları ve çekimleri oldukça başarısız olan yapımda, oyuncuların performansları da vasatın altında kalıyor. Ak Ana, İlyas Efendi ve Burhan karakterlerinin neredeyse tüm repliklerinin mani gibi şiirsel üslupla yazılmış olması ve yer yer aynı replikleri tekrar tekrar söylemeleri izleyicilerin hayli akmayan bir yapımla karşıya kalmalarına yol açıyor. Bir ileri bir geri gidişlerin ekranda çıkan “2023” ya da “2024” yazılarıyla açıklandığı yapımda, cin musallatına uğramış Elif’in bu durumda dahi makyajından ve rujundan ödün vermiyor olması ise zaten çökmüş olan inandırıcılığın tamamen yerle bir olmasına neden oluyor. Bazı sahnelerde fon müziğinin diyalogları ezecek şekilde yerleştirilmesi de izleyici dostu olmaktan bir tık daha uzaklaşılmasına neden oluyor.

Bütün bunlara rağmen, çok ilginç bir şekilde haftanın en iyi filmlerinden Surrogate (2022) 92 salon alırken; bu yapımın 91 salon almış olması sinema adına düşünülmesi gereken bir husus olarak dikkatleri çekiyor.

Sonuç olarak Cin Günü; gösterime girmemesi gereken, teknik açıdan yetersizliklerle bezeli diğer yapımların arasına hızlıca adını yazdırıyor.