“İfrit Dersem Çık, Vefk Dersem Çıkma”
M.S.F. Film yapımcılığında çekilen İfrit filminin yönetmen koltuğunda 2015 yapımı Kariyer filminin yönetmenliğini ve senaristliğini yapmış olan; Arka Sokaklar (2008, 2 bölüm) dizisi, Kayhan (2018) ve Hadi Be Oğlum (2018) filmlerinde oynamış olan Suat Ay bulunuyor. Senaryosunu Ay’la birlikte Volkan Ocaklı’nın yazmış olduğu filmin görüntü yönetmenliğini Pouya Najafi üstlenmiş. Sanat yönetmenliğini İpek Sağlam’ın yaptığı, müzikleri Pouya Nik ve Tezer’e ait olan filmin oyuncu kadrosunda ise Zeynep Buse Kale, Emre Erdoğan, Vahit Karabey, Sevcihan Tunca, Muhammed Tuhan, Müge Koç, Ayten Oral, Nafiye Şener, Tuanna Ahmedova, Faruk Demirtaş gibi isimler bulunuyor. Hatta filmin yapımcısı Mehmet Tarık Çelik’i de hastane sahnesinde doktor olarak görmek mümkün.
Filmin konusunu ise eski sevgilisi Naciye ile büyüler aracılığıyla yeniden bir araya gelmeye çalışan Gökhan ile kendisine yapılan büyüler sonucu birçok varlığın musallat olduğu Naciye’nin hikâyesi oluşturuyor. Gökhan ve Naciye birbirlerini çok seven gençlerdir. Ancak Gökhan geçirdiği bir saldırı sonucu engelli olmuştur. Naciye ailesinin de baskısıyla Gökhan’ı terk eder ve eski sevgilisi Burak’a geri döner. Bu durumu gurur meselesi yapan Gökhan, Naciye’nin tekrar kendisine dönmesi için bir medyuma büyüler yaptırmaya başlar. Ancak daha önce Burak da Naciye için aynı büyülerden yaptırmıştır. Tüm bu büyüler sonucunda musallat olan varlıkların etkisiyle Naciye herkes için tehlikeli bir hale dönüşür.
Yönetmen Suat Ay’ın gösterime girmemiş ancak çekim haberleri duyurulmuş Lanetli Gölge, Arafta Kalanlar: Damascus Kılıcı gibi fantastik ve korku öğeleriyle süslü projeleri gösterime girememişken, yine çekimleri duyurulan Vefk: Ölüm Çağırdı filmi, Youtube üzerinden izleyicilere sunuldu. Ancak Vefk: Ölüm Çağırdı filminin Youtube üzerinden yeterli izleyiciye ulaşamamış olacak ki, Youtube’dan kaldırılarak İfrit adıyla bu hafta sinema salonlarında gösterime girdi.
Vefk: Ölüm Çağırdı filmindeki hastane sahnesinin değiştirilmesi ve baş karakterin, tanıdığı insanları şeytani biçimlerde gördüğü sahnelerdeki görsel efektlerin (hatta Vefk: Ölüm Çağırdı filminin son sahnelerinde makyaj yapılmış ancak görsel efekt uygulanmamış) değiştirilmesi dışında film vizyona giren İfrit ile tamamen sahne sahne, akışıyla aynı.
Film; çekimlerinden sanat yönetimine, oyuncuların performanslarından senaryosuna değin oldukça başarısız. Daha önce Cin Kuyusu (2015) ve Lanetli Anahtar (2016) filmlerinde de oynamış olan, filmin tanınan tek oyuncusu Zeynep Buse Kale’nin oyunculuğu da dahil olmak üzere oyuncuların performansları hem yapay hem de başarısız. Filmin ses miksajındaki sorun nedeniyle görüntü-ses kayması yaşanmasının yanı sıra, özellikle büyü sahnelerinde yer alan büyücü kadın ve erkek büyücünün masalarındaki dekorasyon, kullandıkları nesneler korku ve iğrenme duygularını seyirciye aşılamaktan uzak olduğu kadar güldürücü de. Zira büyücü kadının masasında birçok evde görülebilecek, şans getirdiğine inanılan fil heykelinin yanı sıra, internetten aratılarak basılmış tılsım ve vefklere, büyü yapmak için yine çokça evde karşımıza çıkabilecek bakır lokumluğun kullanılması oldukça vahim bir görüntü çıkarıyor ortaya. Büyücü kadına yapılan makyaj ve üzerindeki aksesuarlar da bu mizansene eklenince ortaya oldukça güldürücü bir görüntü çıkıyor. Özel efektleri yapay ötesi olan filmin, anlamsız ve saçma diyalogları da maalesef yapaylığı kat kat arttırıyor.
Sonuç olarak İfrit, keşke Youtube’da yayınlanmaya devam edip, sinema salonlarını işgal etmeseydi diyebileceğimiz başarısız filmlerden biri olarak sınıfta kalanlar arasındaki yerini hızla alıyor.
Not : 2 /10