“Trajik…”
BPM Müzik Film yapımcılığında İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde çekilen Mir Anka filminin yönetmen koltuğunda Aşkopat (2015), Semur 3: Kıyamet-i Cin (2022) gibi yapımların müziklerinin bestecisi olan aynı zamanda İnn-i Cin Mişna (2022)’nın da yönetmenliğini yapmış olan ve geçen hafta gösterime giren Lilith Cinleri (2023)’nin de ilk yönetmeni olarak duyurulan Ekrem Düzgünoğlu oturuyor. Senaryosunu da yönetmen Düzgünoğlu’nun kaleme aldığı yapımın oyuncu kadrosunda ise Simge Can, Ethem Çap, Emre Çelik, Umut Durmaz, Melisa Göksu Batur gibi isimler bulunuyor.
Yapımın konusunu eski bir kitabı alan Buğra ve arkadaşlarının başına gelen olaylar oluşturuyor. Buğra’nın sahaflardan satın aldığı çok eski Farsça bir kitap Sena’nın ve arkadaşlarının hayatlarını karıştırır ve altüst eder. Karnoha cin kabilesinin en azılısı cini olan Anka, bir müzisyen grubuna musallat olur. Sinan’ın öldüğünü duyan Sena ve arkadaşları bir süre sonra başka bir gerçeklikle yüz yüze kalırlar. Mir tam da o anda gerçek yüzünü gösterecektir.
Çekimleri ve oyuncuların performansları çok kötü olan yapımın ses kurgusu ise izleyicilere salondan çıkarken baş ağrısı hediye edecek kadar kötü. Bu da oldukça çok ironik zira filmin yönetmeni, yapımcısı ve senaristi olan Ekrem Düzgünoğlu aslında bir müzisyen. Ya da ironik demek yerine filmde replik olan sık sık karşımıza çıkan “Trajik” kelimesiyle mi nitelendirmek gerekir, onu da izleyenlerin takdirine bırakmak gerekiyor. Yapım boyunca konuşmaları bastıran fon müziği nedeniyle anlaşılmayan diyaloglara, kötü oyunculukların da eklenmesiyle Mir Anka bitmeyen 78 dakikaya dönüşüyor. Büyük bir kısmı BPM Müzik Stüdyosu’nda çekilmiş olan yapım adeta reklam filmi ya da klip havasında, kendi bestelenen müzikleri için arka arkaya eklemlenmiş kliplerden oluşuyor. Hiçbir sanat yönetiminin bulunmadığı yapımda cinlerin karakterlere ve stüdyoya musallat olmasına neden olan Farsça kitap dahi görünmezken; Mir Anka, Umay (2023) adlı yapımda olduğu gibi metruk binalarda gezinerek “Ya bir şey çıkarsa?” gerginliğini yansıtmak adına yapılan parodilerle ilerliyor.
Sonuç olarak Mir Anka; gösterime girmemesi gereken yapımlar arasına adını yazdırmayı başarıyor.