“Real-Time, Really?”
Cinemoon Film & Onn Medya yapımcılığında İstanbul’daki Onn Medya Ofisi’nde çekilen Gerçek Cinler 2 filminin yönetmen koltuğunda Şeytan Geçidi En Hara (2018), Sir-Ayet (2019), Cin Azabı (2019), Avcı: İlk Kehanet (2021), Gerçek Cinler (2021), Lain (2020) ve Gazap (2022) filmlerinin de yönetmenliğini yapmış olan Onur Aldoğan oturuyor. Görüntü yönetmenliğini Eren Çolak ile Onur Aldoğan’ın üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda ise yönetmen Aldoğan’ın yanı sıra Gizem Noya, Lara Fandaklı, Sinan Taşkan, Ömer Fikret Şen, İlkay Bayırdar, Zekiye Tombak, Ayşe Ceylan, Şafak Erezer gibi isimler bulunuyor.
Filmin konusunu çalışmak için geldikleri İstanbul’da cinlerle karşı karşıya gelen Özge ve Nisa’nın hikâyesi oluşturuyor. Özge ve Nisa bir medya şirketinde çalışmak için İzmir’den İstanbul’a gelirler. Çalışmaya başladıkları medya şirketindeki yönetmen korku filmleri ile ünlü birisidir ve kendisine gelen bir mail sonrası Cafer adında birisi ile tanışır. Cafer elinde gerçek cin görüntülerinin olduğunu söyler. Hatta medya şirketine yolladığı harddisk içindeki görüntülerin gerçek olduğunu kanıtlamak için bir de madalyon yollar. Bu madalyonu kim takarsa cinler ona musallat oluyordur. Özge ve Nisa bundan habersiz Cafer’den gelen kargoyu açar ve görüntüleri izlerken de madalyonu yanlışlıkla takarlar. Henüz kalacakları yerleri olmadığı için şirkette çalışan herkes çıktıktan sonra geceleri medya şirketinde kalan kızlar, artık yalnız değildirler. Madalyonu taktıkları için, cinler de kaldıkları yere çoktan gelmiştir.
Çekim ekipmanları ve çekimleri kaliteli olan filmin handikabı hikâyesi. Kısa metraj olarak oldukça etkileyici olabilecek öykü, maalesef çekiştirilerek 82 dakikaya çıkarılmış. Filmin içerisinde yerli korku sineması sektörüne dair birçok eleştiri yapılmış olsa da bu bağlamda bakıldığında kendi kendini bombalayan bir film ortaya çıkmış. Şimdiye dek yönetmenliğini yaptığı filmlerin görüntü yönetmenliğini de yapmakta olan Onur Aldoğan, bu işi başkasına devrettiği Gerçek Cinler 2’de oyuncu olarak karşımıza çıkıyor. Büyük bir kısmı adeta Onn Medya binasını tanıyalım şeklinde ilerleyen filmde, oyuncuların performanslarının yerli türdeşlerine nazaran daha iyi olduğunu ancak objektif bir bakışla sadece orta halli olduğunu söylemek mümkün.
Yönetmen Aldoğan bu filmde neredeyse hiç masraf yapmazken; Avcı: İlk Kehanet (2021) filminde kullandığı madalyonu lanetli nesne olarak; Gerçek Cinler (2021) filminin görüntülerini eline geçmiş olan cin görüntüleri olarak kullanırken, amatör yapımlarda kullanılan tek mekândan çıkılmaması düsturunu da bu filmde uyguluyor. Oyuncuların binadan hiç çıkmadığı filmde, uzatılma çabaları da maalesef klişeler üzerinden ilerletiliyor. Plastik makyaj dahi kullanılmayan yapımda, oldukça kötü lateks korku maskeleri ile karşılaşmanız olası. Her ne kadar found footage dinamiklerini başarılı bir şekilde beyazperdeye yansıtsa da dinamizm anlamında seyirciyi sıkan bir tempoya sahip olan ilk filmin ardından serinin, benzer bir tempo problemiyle devam ettiğini de söylemek mümkün. Ayrıca ilk filmin afişinde “Gerçek görüntüleri!” ifadesinin kullanılmasına rağmen filmde gerçek cin görüntülerinin olmamasına benzer şekilde bu filmin afişinde de “Filmde real-time görüntüler yer almaktadır. Rahatsız edici olabilir” ifadesi kullanılmasına karşın, real-time kavramına rastlamanın mümkün olmadığını söylemekte fayda var.
Sonuç olarak Gerçek Cinler 2; sinemanın teknik sorunlarını ekipman sayesinde aşarken, senaryonun yetersizliği nedeniyle korku atmosferini sağlayamıyor ve orta halli bir yapım olmaktan da bu nedenle de kurtulamıyor.