“Cin Deme Üç Harfli De”
13 Ağustos 2021 tarihinde gösterime girecek olan ve Cinemoon Film ile OnnMedya yapımcılığında çekilen Gerçek Cinler filminin yönetmen koltuğunda Şeytan Geçidi En Hara (2018), Sir-Ayet (2019) ve Cin Azabı (2019) filmlerinin; ayrıca 10 Aralık 2021’de gösterime girecek olan Lain (2020) ve 1 Ekim 2021 tarihinde gösterime girecek olan Avcı: İlk Kehanet (2021) filmlerinin de yönetmenliklerini yapmış olan Onur Aldoğan oturuyor. Filmin senaristliğini ve görüntü yönetmenliğini de yönetmen Aldoğan’ın üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda ise Ceyhun Sevilmiş, Rıfat Kanpara, Kuzey Demir ve Orhan Aksu bulunuyor.
Filmin konusunu tez çalışması için iki arkadaşıyla birlikte korkutucu olayların gerçekleştiği yerlere giden Ceyhun’un hikâyesi oluşturuyor. Üniversitede yüksek lisans tezi için korku hikayelerini ve mitlerini seçen Ceyhun, yanına aldığı iki arkadaşıyla birlikte internette buldukları korkutucu olayların geçtiği yerlere giderek röportaj ve araştırma yaparlar. Fakat daha sonra bu olayların bazılarının gerçek olduğunu anlarlar. Ekip, gördükleri cin ve varlıklar karşısında Ceyhun’u yalnız bırakır. Ceyhun ise bu varlıkların gerçek olduğunu tüm dünyaya kanıtlama niyetindedir ve kamera kaydı alarak arkadaşı Murat ile araştırmaya devam eder. Fakat daha sonra cinler Ceyhun’a da musallat olarak peşinden gelirler. Ceyhun artık evde yalnız değildir ve onunla iletişime geçmeye başlarlar.
Diğer ülke sinemalarında ve yerli sinemamızda sıklıkla karşımıza çıkan found footage yani buluntu film türünde çekilen Gerçek Cinler’i, türdeşlerinden ayıran en önemli özelliği oyuncuların performansları. Türk korku filmlerinde çokça denenen buluntu filmlerin büyük çoğunluğunda sorun ya oyuncuların gerçekçi etki bırakamayıp yapay kalmaları ya da sadece bir köye giderek orada kamera ile gezinerek birkaç jumpscare sahne dışında izleyiciye herhangi bir yenilik sunmuyor olmalarıydı. Çok daha ucuza çekilebildikleri için tercih edilen bu tür, oyunculuklar başarılı olduğunda izleyiciler üzerinde fazlasıyla etki bırakabilirken, oyunculuklar yapay olduğunda sinema salonundan çıkılınca hafızadan silinen filmler olarak kalmaya mahkûm olabiliyor. Bu türde yapılan yerli filmler arasından Karadedeler Olayı (2011), Dabbe: Bir Cin Vakası (2012), Dabbe: Cin Çarpması (2013), Lanet: Ervah Cinleri (2017) ve bir Youtube kanalı olan Nova Prospekt’in çektiği Kapalak Kızı (2018) ile korku-komedi türündeki Ada: Zombilerin Düğünü (2010) dışındaki filmler yapay oyunculuk ve yenilik, bilgi gibi izleyiciye katkı sunacak değerler içermedikleri için akılda kalıcı olmayı başaramadılar.
Yerli buluntu filmlerden, tekrar Gerçek Cinler’e dönecek olursak; Ceyhun Sevilmiş’in film boyunca gösterdiği performansla filmi omuzlarında taşıyarak izleyicileri inançsızken inançlı hâle dönüşümünü yansıtması ve sonunda izleyicilere adeta delirmeye başladığını hissettirmesi yönüyle ve film içerisinde yalnızca seslerle sağlanan jumpscareler yerine bu türün ülke sinemalarında artmasına vesile olan Paranormal Activity (2007) ile Blair Witch (1999)’e saygı duruşu niteliğindeki sahnelerin kullanmasının yanı sıra içerisinde ‘cinlere dair’ bilgiler içermesi nedeniyle izleyicilerin hafızalarında salondan çıktıklarında da kalıcı olacak gibi görünüyor. Bütün bunlara karşın filmin tek handikabı bazı sahnelerde arkada fon müziği konulmuş olması; maalesef fon müziğinin olması filmin gerçekçiliğine yani buluntu olma hikâyesini sekteye uğratıyor.
Sonuç olarak Gerçek Cinler; buluntu film sevenleri tatmin edecek, hafızalarında kalan buluntu filmlere bir yenisini ekleyecek başarılı bir korku filmi.