19 Nisan 2024

“Alkarısı Cephesinde Değişen Bir Şey Yok”

Cinemoon yapımcılığında çekilen Cin Azabı filminin yönetmen koltuğunda Şeytan Geçidi En Hara (2018) ve Sir-Ayet (2019) filmlerinin de yönetmenliğini yapmış olan Onur Aldoğan oturuyor. Senaryosu da Aldoğan’a ait olan filmin görüntü yönetmenliğini Cihan Tatar üstlenirken, müzikler Rahim Ozan Demir imzası taşıyor. Filmin oyuncu kadrosunda ise Nalan Olcayalp, Yalın Cengiz, Aydan Akboğa, Uğur Ercan, Uğur Doğan, Begüm Bilge, Rıfat Kanpara, Sinan Taşkan, Süreyya Temel gibi isimler bulunuyor.

Filmin konusunu eşinin işlerinin yoğunluğu dolayısıyla hamileliğinin son evresini eşinin annesinin yanında geçirmek zorunda kalan Zeynep’in yaşadığı olaylar oluşturuyor. Yoğun işlerinden ötürü eşi Zeynep’in hamileliğinin son dönemlerinde onu yalnız bırakmak istemeyen Kemal, eşini annesinin yaşadığı köye götürür. Az sayıda insanın yaşadığı köyde Kemal’in annesi Fatma ve Zeynep’i zor günler beklemektedir.

Halk inanışlarında geçen, özellikle Anadolu’da yaygın olan, hamile kadınlara, lohusalara ve kırkı çıkmamış bebeklere musallat olan, özel adıyla Alkarısı adlı cin filmin temelini oluşturuyor olsa da Alkarısı inancına dair kırmızı elbise, atların saçlarının örülmesi, yastığa iğne saplanması gibi belirgin inançlara yer verilmezken; cinlerin genelini de kapsayan muska ya da duayla korunma, ahırdaki hayvanların cinler tarafından rahatsız edilmesi gibi inançlara yer verilmiş. Daha önce Alkarısı: Cin-net (2015) filminde değinileceği sanılan ancak yakınından geçmeyen;  Cin Kuyusu (2015), Alamet-i Kıyamet: Tarikat (2016) ve Lanet: Ervah Cinleri (2017) filmlerinde hamile kadınlara musallat olma üzerinden adı geçmeyerek kullanılan Alkarısı inancı, bu filmde de tam olarak yansıtılamıyor.

Filmin çekimleri birçok filmle kıyaslandığında başarılı olsa da Aldoğan’ın önceki filmlerine nazaran kalitenin biraz düştüğü söylenebilir. Yine Aldoğan’ın imzası niteliğinde sayılabilecek, önceki iki filminde kullandığı özel efektli cin tasviri yerine bu kez plastik makyajlı beyaz giysili kadın ve Türk korku sinemasında sıklıkla karşımıza çıkan siyah çarşaflı kadınlar üzerinden cin tasviri gerçekleştiriliyor.

Filmde görüntü-ses senkronizasyonu sorununun yanı sıra, diyaloglarda seslerin yankı yapmasıyla ilgili de aksaklıklar bulunuyor. Hikâye iyi olmasına karşın, halk inançlarının yeterli ölçüde yerleştirilememesi ve korku sahnelerinin sadece fragmanda yer alanlardan ibaret olması gibi handikaplar filmin kalitesine etki eden unsurlar arasında. Zeynep’in kâbus gördüğü sahnede “Ben bir su alayım” demesi üzerine kayınvalidesi Fatma’nın “Ben getiririm, sen kalkma” demesi sonrası kapıyı kapatarak gitmesi ve suyu getirmemesi gibi boşluklar bulunduğu gibi, geçiş öncesi daha erken kesilmesi gereken sahnelerin birkaç saniye uzun tutulması sonucu sarkmalar ya da ormanda adeta bir korku oyunundaymış ya da found footage izliyormuş gibi ağaçlara ve yola fener ışığının tutulduğu, beş dakikadan uzun süren sahne gibi sorunlar izleyiciyi filmden koparıyor.

Oyuncuların performansları arasında uzak ara önde olan Yalın Cengiz. Aydan Akboğa yalnız olduğu sahnelerde ve Yalın Cengiz’le olduğunda durumu kurtarırken, Nalan Olcayalp’ın performansı diğer iki oyuncuya kıyasla oldukça düşük kalıyor.

Sonuç olarak Cin Azabı; amatör yapımlara nazaran izlenebilir düzeyde bir çekim kalitesine sahip olan ancak Alkarısı inancını izlemek isteyenler için yine hayal kırıklığı yaratacak, yeni bir şeyler sunmaktan uzak vasat bir yapım.

Not : 5 / 10