“Aldoğan Sineması’nda Gerileme Sürüyor…”
Cinemoon yapımcılığında çekilen, çekimleri sırasında adı Habis olarak duyurulan Gazap filminin yönetmen koltuğunda Şeytan Geçidi En Hara (2018), Sir-Ayet (2019), Cin Azabı (2019), Avcı: İlk Kehanet (2021), Gerçek Cinler (2021), Lain (2020) filmlerinin de yönetmenliğini yapmış olan Onur Aldoğan oturuyor. Filmin oyuncu kadrosunda ise Tayfun Turhan, Özgür Konak, Sinan Taşkan, Zeynep Ülkü Kam, Filiz Cercis, Ahmet Talay gibi isimler bulunuyor.
Filmin konusunu gençliklerinde bir türlü kavuşamayan iki aşık Kenan ve Nazlı’nın, ilerleyen yıllarda Kenan’ın başka biriyle evlenmesi ve Nazlı’nın bu durumu tersine çevirmek için bir büyücüye başvurması sonrası başından geçenler oluşturuyor. Kenan ve Nazlı gençliklerinde aşk yaşamış iki gençtir fakat ailesel sorunlar nedeniyle evlenememişlerdir. Kenan yıllar sonra Zeynep ile evlendiği için Nazlı kendisine yediremez ve halen aşık olduğu Kenan’ı tekrar kendisine döndürmek için en yakın arkadaşı Sultan’ın aklına uyarak Hasim isminde bir büyücüye giderler. Fakat yapılan bu kötü büyü artık herkesi etkilemeye başlamış ve geri dönülemez bir musallata yol açmıştır.
Çekimler sırasında tripod kullanılmaksızın, adeta found footage yani buluntu film çekiliyormuşçasına el kamerası tarzında bir kullanım ve bu nedenle de kameranın sürekli titremesi gibi kötü etmenler sonucu ortaya çıkan kadrajlarla filmin sorunları baş gösteriyor. Yönetmen Aldoğan’ın önceki filmlerinde hep bir öncekinin üzerine koymaya çalıştığını gösteren yenilikçi çabaları ya da imzasını taşıdığını düşündürecek görsel efektlere bu filmde rastlamak mümkün değil. Karakterlerin derinliksiz olması ve oyuncuların performanslarının başarısızlığı da bunlara eklenince, zaten herhangi bir merak uyandırmaktan uzak olan senaryo adeta didaktik bir şekilde dersler verircesine ilerliyor ve beklenen sonuca ulaşarak da final yapıyor. Aynı zaman sürecinde geçtiği belli olan sahnelerin birinde gündüz ışığı birinde gece ışığı bulunması gibi sorunlara ek olarak baş örtünün yakın planda düzgün diğer planda düşmüş durumda olması gibi devamlılık hataları da bulunuyor.
Filmde, bütün bunlara ek olarak mantıksızlık olarak nitelendirilebilecek senaryo aksaklıkları da cabası. Üç aylık maaşını alamayan, kredi kartlarını ödeyemeyen ve kapısına alacaklıları dayanmış olan karı-kocanın tek derdi tüm bu parasızlık içerisinde çocuk sahibi olmak. Ülkenin özeti gibi duran bu saçmalık sırasında kadın, “Kocam iş bulsun Allah’ım” diye dua edeceğine “Allah’ım n’olur bize çocuk ver” diye yakarıyor. Kaldı ki, haftanın diğer yerli korku filmi El Hass (2022)’ta da çocuk sahibi olma amacıyla yapılan bir büyü uygulamasının sonuçları işlenmişken; ülkemizde senaristlerimizin dikkatini çekebilecek başka sorunlar olmadığını düşünmemek elde değil…
Sonuç olarak Gazap; kadrajlarından tripodsuz çekimlerine mantık hatalarından devamlılık sorunlarına değin birçok sorun barındıran ve sınıfı geçemeyen bir yapım olmaktan kurtulamıyor.