“Bu Takibin Kaçışı Yok”
Follow Me diğer bilinen adıyla No Escape filminin yönetmen koltuğunda Alone (2010) ve Escape Room (2017) filmlerinin de yönetmenliğini yapmış olan Will Wernick oturuyor. Senaryosunu da Wernick’in yazmış olduğu filmin görüntü yönetmenliğini Jason Goodell üstlenmiş. Filmin oyuncu kadrosunda ise Keegan Allen, Holland Roden, Denzel Whitaker, Ronen Rubinstein, Tia Valentine, Pasha D. Lychnikoff, George Janko gibi isimler bulunuyor.
Filmin konusunu bir sosyal medya fenomeninin yeni macerası için Moskova’ya gidişi ve orada yaşanan sıra dışı olaylar oluşturuyor. Sosyal medya fenomeni olan Cole, internet dünyasında oldukça aktif bir gençtir. Yeni içerikler üretmek amacıyla Moskova’da bulunan ve internet aracılığıyla tanıştığı Alexei’nin yanına giden Cole, yanına sevgilisi ve yaşadığı yerdeki arkadaş grubunu da almıştır. Her geçen gün izleyici kitlesi iyice artan genç adam, Moskova’da da sınırları zorlamaya kararlıdır. Takipçi sayısını arttırmak için her türlü çılgınlığı yapmaya hazırdır. Yeni içerikler hazırlamaya çalışan Cole, Alexei’nin de desteğiyle arkadaşlarıyla birlikte Moskova’daki özel bir kaçış evini deneyimleyecektir. Fakat bir süre sonra Cole gerçek yaşam ile sosyal medya arasındaki çizgilerin bulanıklaşmaya başladığını fark eder.
Geçtiğimiz hafta gösterime giren Haunt (2019) gibi kaçış evi temasını, son yıllarda birçok filmde karşımıza çıkmaya başlayan sosyal medya ile birleştiren Follow Me, çekimlerinden kurgusuna oyuncuların performanslarından müziklere değin her detayıyla başarılı bir yapım. Son yıllarda her ülkede sayısı hızla artan, Gece Seansı (2016), Escape Room (2017), No Escape Room (2018), Escape Room (2019) başta olmak üzere filmlere de konu olan kaçış odası temasını diğer filmlerde olduğu gibi yine oyun mu gerçek mi üzerinden başlatan sonra ise beklenmedik makaslarla ters köşelere düşüren Follow Me, aslında birçok kültleşmiş ve hafızalara yerleşmiş yapıma da selam çakarak ilerliyor.
Yönetmen Wernick’in 2017 yılında çekmiş olduğu Escape Room filmi de çıkışı olmayan bir kaçış evi temasını işlemişti. Doğum günü hediyesi olarak sevgilisi tarafından arkadaşlarıyla birlikte gidecekleri bir kaçış oyunu biletleri verilen Tyler ve arkadaşlarının başından geçenlere odaklanıyordu. Kaçış evi ve düzenekler iyi düşünülmüş olsa da, karakterlerin arasındaki çatışmalar filmin finalinde bir yere bağlanamadan ve dolayısıyla final de izleyici açısından havada kalarak sonlanıyordu. Oyunculuklar yapay ve vasat, hikâye ise herhangi bir sürpriz içermeyen, tahmin edilebilir bir yapıya sahipti.
Yönetmen denediği bu ikinci kaçış evi temasında ise hem sıradanlıktan kaçıyor hem de her sahnede izleyicinin kafasında soru işareti bırakacak yeni bir olay ekleyerek hikâyeyi sağlamlaştırıyor. Kaçış evi içerisinde kullanılan düzenekler ve oyunlar çok başarılı olarak tasarlanmış. Gerçekçi, akılcı ve yaratıcı. Oyuncuların performansları izleyicilerin koltukları tırmalamasını sağlayacak kadar başarılı ve film nefesinizi tutmanıza neden olacak kadar klostrofobik ve gerilimli bir atmosfer sağlıyor. Özellikle kaçış evi temasını son yıllarda kullanan en başarılı filmlerden biri olduğunu söylemek mümkün.
Sonuç olarak Follow Me, son yıllarda gösterime giren gerilim filmleri arasındaki farklı ve başarılı işlenişiyle izlenmeyi hak eden, finaliyle şaşırtacak ve çoğu yapımın aksine aklınızda kalacak bir yapım.