“Bir Bira Kaç Lira?”
Ceka Film yapımcılığında İstanbul’da çekilen Fabrika filminin yönetmen koltuğunda Görkem Celiloğlu oturuyor. Senaryosunu Cem Kaymakçı’nın kaleme aldığı filmin görüntü yönetmenliğini ise Cafer Karakaya üstlenmiş. Filmin oyuncu kadrosunda Mühr-ü Cin (2019) filminden hatırlayacağımız Muhammet Kınık, Sekiz (2018) ve Ceberruh (2020) filmlerinden anımsayacağımız Seçil Gülen Komi’nin yanı sıra Tolga Bengü, Hakan Alagöz ve Özcan Yiğit buluyor.
Filmin konusunu çalıştığı fabrikada çıraklık yaptığı ustalar tarafından alaya alınan Doğuş’un bu döngüyü kırmaya karar vermesinden sonra gelişen olaylar oluşturuyor. Bir fabrikanın gece vardiyasında çalışan Doğuş, 3 ustaya çıraklık yapmaktadır. Gece vardiyasındaki ustalar her gece Doğuş’un erkekliği ile dalga geçip eğlenirler. Doğuş ilk başlarda bu duruma aldırış etmese de bir süre sonra daha fazla dayanamaz ve kendini fabrikanın içindeki yaşamın seyrini değiştirecek olayların içinde bulur.
Çekimleri ve görüntü kalitesi oldukça başarısız olan filmin hikâyesi ve mekân kullanımı ise tam anlamıyla kaçırılmış bir fırsat. Tripot kullanılmaksızın çekilmiş olmasının izleyicide yarattığı sarsıntının yanı sıra, diyalog ve girişte yer alan anlatıcının seslerinin ses kurgusunda kısık kalması, üstüne de yüksek volümlü fon müziğinin eklenmesi izleyicinin salondan sarsılarak çıkmasına, birçok diyaloğu ve konuşmayı ise anlayamamasına neden oluyor. Oyuncuların karakterlerini yeterince benimsememiş olmaları, filmin finalindeki gerilimin arttığı sahnelere gelene değin maalesef yapay olmasa da inandırıcı olmayı da başaramıyor.
Toplumun kanayan bir yarası olan ötekileştirme; kadın, çocuk ya da gençlerin suiistimal edilmesi gibi konulara eğilmesi nedeniyle takdir edilesi bir yaklaşım sergilemesine rağmen bunu izleyicilere yansıtamaması; flashbacklerle tamamlanacak olan fade outların yanı sıra, bu anlamın bütünlüğünü bozacak, başka sahnelerde de fade outun sıklıkla kullanılması izleyiciyi filmden koparıyor. I Spit on Your Grave (1978), Gothika (2003), Mirrors (2008) gibi filmlerden esinlenmeler taşıyan Fabrika, kısa metraj olarak çekilse çok daha etkili olabilecek bir yapım olabilecekken maalesef fazlaca uzatılmış, hikâyesinde boşluk ve kopuklukları bulunan, oyuncuların performanslarının yetersiz olduğu bir yapım olarak sonuçlanmış.
Filmin çekimlerinin yakın zamanda gerçekleşmediğini ise diyaloglardan anlamak mümkün. Zira 6 bira ve 2 ekmeğin fiyatı filmde 55 lira olarak geçtiğinden, yalnızca bira fiyatlarının değişimlerine ait tabloya bakarak filmin 2019 yılında çekilmiş olduğu kolayca anlaşılabiliyor.
Sonuç olarak Fabrika; iyi niyetlerle başlasa da amacına ulaşamayıp yolda kalan amatör yapımlardan biri olmaktan kurtulamıyor.