“Neler Oluyor Hayatta… Bir de Şu Kâbus Gerçek Olsa…”
Cinepeak yapımcılığında İzmir’e bağlı Ödemiş ve Kayaköy’de çekilen Lietli: Cin Kabilesi filminin yönetmen koltuğunu Cemal Aşkın Alpçetin ve Can Yelkenciler paylaşıyorlar. Senaryosunu Hasan Çitil’in kaleme aldığı filmin görüntü yönetmenliğini ise Batuhan Çelik ve Süleyman Üstek üstlenmiş. Filmin oyuncu kadrosunda Beril Eş, Hasan Çitil, Tuğba Akman, Nurullah Polat, Zülfü Hamit Altın, Mehmet Altundağ, Cemal Aşkın Alpçetin, Elif Özkan, Kemal Kokşa, Nazlı Akdenizli, Fadime Yıldız, Elif Gökçe Hayden, Ahmet Uğurlu, Hakim Solmaz, Elvan Yapucu, Yasemin Alptekin gibi isimler bulunuyor.
Filmin konusunu bir cin kabilesinin insanlara musallat olması oluşturuyor. Tolga ve kız arkadaşı Merve; Merve’nin vefat eden ninesinin köyüne gitmeye karar verirler. Yanlarına yakın dostları Vural ve Sibel’i de alırlar ancak köye vardıkları andan itibaren garip olaylar olmaya başlar ve gördükleri garip rüyaların etkisinde kalırlar. Tolga durumu çözmek için araştırmaya başlarken köyde yaşayan metafizik uzmanı Harun’dan yardım alır. Garip olaylar geçmişin aydınlığa çıkması çözülmeye başladığında Lietli adı verilen cin kabilesi tarafından tehdit altında olduklarını öğrenirler. Lietli cin kabilesi köydeki tüm erkekleri ele geçirmeyi istemektedir ve Harun’un tavsiyesiyle yanına gittikleri Emin Hoca’nın yardımlarıyla bu tehlikeden kurtulmaya çalışacaklardır.
Kamera kullanımı ve gece çekimleri, dolayısıyla da ışık kullanımı benzer amatör yapımlara nazaran başarılı olan filmin hikâyesi ve bazı sahneleri oldukça yaratıcı olsa da oyuncuların performanslarının gerçekçilikten uzak oluşu ve diyalogların oldukça kopuk ve gerçek hayata nazaran yapay durması nedeniyle film sekteye uğruyor. Cast seçiminde olan yanlışlıklar ve fazla modern görünümün (hoodie giyen köylü büyücü kadın gibi) eğreti durması gibi durumlar da maalesef başarısız olan oyunculukların üzerine ekleniyor. Ninesinin vefatı nedeniyle onun köyüne ve evine giden Merve’nin mezarlığa gitmemesi, arkadaşlarının da sanki oraya tatile gelmişler gibi davranması ve Merve’den çok Sibel’in ev sahibi tavırlarında olması gibi doğallıktan uzak durumların fazlasıyla göze çarpması nedeniyle filmin iyi olarak nitelendirilebilecek hikâyesi; kaçırılmış bir fırsat olmaktan öteye geçemiyor.
Sonuç olarak Lietli: Cin Kabilesi; amatör diğer yapımlara nazaran görüntü kalitesi, ışık kullanımı ve yaratıcı bir hikâye gibi unsurlarla bir adım yukarı çıksa da başarısız oyunculuklar ve gerçekçilikten uzak diyaloglar nedeniyle vasat bir yapım olmaktan kurtulamıyor.