“Cinlerin Bozduğu Kurgu”
Skypic Films ve Kalem Film ortaklığında çekilen, çekimleri başladığı zaman adı ilk olarak Üç Harfliler: Musallat olarak duyurulan Cinni Kabus filminin yönetmen koltuğunda Ecinni: Tılsımlı Mezar (2019) ve gösterme girecek olan Ecinni 3: Issız Çığlık (2021) filmlerinin görüntü yönetmenliğini, Bizim Küçük Günahlarımız (2017) filminin ise yönetmenliğini yapmış olan Mehmet Kütük oturuyor. Senaryosunu Uğurcan Cengiz’in kaleme aldığı filmin görüntü yönetmenliğini Özgür İzçimen ile Necmeddin Urar üstlenmiş. Filmin oyuncu kadrosunda ise Cemre Cansaatçi, Çimen Çetin, Hakan Karakuş, Nizamettin Kalkan, Yusuf Delibaş, Oğuzcan Ulu, Savaş Özkul gibi isimler yer alıyor.
Ezgi, annesi ile beraber sakin bir hayat yaşamaktadır. Annesi, bir süredir birlikte olduğu erkek arkadaşıyla evleneceklerini Ezgi’ye açıkladığında genç kız kâbuslar görmeye başlar. Onun göreceği kâbuslar Ezgi’yi yeni bir hikâyeye sevk ederken, annesi ve erkek arkadaşına da etki etmesi uzun sürmeyecektir.
Filmin, Box Office başta olmak üzere bilgilerinin yer aldığı hemen hemen bütün kaynaklarda başrol oyuncusunun soyadı Cansaatçi değil de Can Saatçi olarak geçerken film hakkında herhangi bir şeyden şüphelenmediyseniz jenerikte Sansaatçi yazdığında bir şeyleri anlamanız gerekiyor. Hâlâ anlamadıysanız, başrol oyuncusunun soyadının yanlış yazılması sonrası jeneriğin siyaha düşerek seyirciyi sadece akıp giden belirsiz bir sesle karşılamasından; filme dair yeterince kanaate varabilirsiniz. Varmadıysanız, daha önce izlediğiniz kült yerli korku filmlerinin başat sahnelerinden ‘esinlenmeleri’ gördüğünüzde artık bir kanaate varmış olacaksınız.
Fakat yine de varmadıysanız, size kötü çekim açıları ve olabilecek en kötü kadrajlar film boyunca eşlik edecektir. Ayakların kadraja sığdırılması sırasında oyuncuların kafalarının % 45’ten fazlasının kadrajdan çıktığı, diyalog sahnelerinde perdenin % 60’ını oyuncuların kafasının kapladığı, geçiş sahnelerinde hep aynı planın arada bir farklılaştırılmış açılarla gösterildiği ve gece çekimlerinde, gündüz çekimlerinde gün ışığından dolayı çok da belli olmayan piksellenmiş görüntülerin sizi beklediği bir filmle karşı karşıyasınız.
2019 yılında çekimleri duyurulan ve ‘yakında sinemalarda’ ibaresiyle bir teaser’ı paylaşılan filmin iki yılda aldığı yol, filmin kurgusunda bir sahneyi hızlandırırken alınan hata kodunun dev ekranda seyirciyle buluşmasıyla nihayete varıyor. Hata kodundan sonra, yine de ısrarla izlemeye devam edecek olan seyircileri müzik seslerinin bastırdığı diyaloglar, görüntü ve seste senkron hataları, Pizzagold restorantının ürün yerleştirme (!) sahnesinde ortadan kaybolan ses ve dolayısıyla boşa çıkan jumpscare sahnesi, anlamsız ve hiçbir yere varmayan diyaloglar, birbirini tekrar eden replikler ve uyumlandırılmamış stok görsel efektler bekliyor.
Bütün bu saydıklarım sizi sabırsızlandırdıysa, Cinni Kabus, Türkiye çapında 14 lokasyonda sizleri bekliyor.
Sonuç olarak, Cinni Kabus sınıfta kalabilecek bir bitirme projesinden hallice; vasatın altında bir yapım.