“Kestik!”
Hollanda’da düzenlenen Imagine Film Festivali’nde 2021 yılı Gümüş Melies Ödülü (Melies d’Argent), İsviçre’de düzenlenen Neuchatel Uluslararası Fantastik Film Festivali’nde Denis-de-Rougemont Youth Ödülü, Amerika’da düzenlenen Palm Springs Uluslararası Film Festivali’nde Takip Edilecek Yönetmen Ödüllerini kazanan Censor, Türkiye’de gösterime girdiği adıyla Sansür’ün yönetmen koltuğunda ilk uzun metraj çalışmasıyla Prano Bailey-Bond oturuyor. Görüntü yönetmenliğini Annika Summerson’un üstlendiği, senaryosunu yönetmen Bailey-Bond ile birlikte Anthony Fletcher’in kaleme aldığı filmin müzikleri Emillie Levienaise-Farrouch imzası taşıyor. Filmin oyuncu kadrosunda ise Niamh Algar, Michael Smiley, Nicholas Burns, Vincent Franklin, Sophia La Porta, Adrian Schiller, Clare Holman, Andrew Havil, Felicity Montague gibi isimler bulunuyor.
Filmin konusunu onay vermek için izlediği filmde kendi geçmişiyle bağlantılı sahneler keşfeden genç bir kadının hikayesi oluşturuyor. Sansür kurulundan Enid Baines, 1980’lerde her yanı saran slasher video filmlerinden aşırı sahneleri kesmekle sorumlu bir sansürcüdür. Yaptığı titiz çalışmalarından gurur duyan Enid, izleyicileri birçok zararlı etkiden koruduğuna inanmaktadır. Onun korumaya yönelik tutumu, kısa bir süre önce gıyaben öldüğü ilan edilen kardeşinin ortadan kaybolmasının ayrıntılarını hatırlayamamasından kaynaklanan suçluluk duygusuyla bağlantılıdır. Bir gün arşivden incelediği bir filmde, geçmişi ve kız kardeşinin kayboluşuyla benzer unsurlar barındırdığını keşfeder.
Çekimleri, sanat yönetimi ve özellikle Enid Baines’i canlandıran başrol oyuncusu Niamh Algar’ın performansıyla bizi 1980’lerin slasher filmleri atmosferine taşıyan Censor, farklı katmanları olan, yabancılaşmanın atması, şiddetin normalleşmesi gibi olguları Enid Baines karakteri çevresinde sansür ofisinin klostrofobik, loş ve sıkıcı ortamı; dönemin önemli kült filmleri olan Lucio Fulci, Dario Argento gibi yönetmenlerin filmlerinden esinlenen ürkütücü bir şekilde aydınlatılmış korku sahneleri ve David Cronenberg’in filmlerine benzeyen, Enid karakterinin gerçeklik ve hayal dünyasının birbirine geçtiği dünyalar arasında gidip gelmesi üzerinden kurulmuş durumda.
Çevresinde örülen dünya kadar, Enid karakteri de incelikle tasarlanmış ve detaylandırılmış. Dönüşüm ve değişim dönemlerinde ortaya çıkan ellerinde ve omuzlarında beliren tikleri, yavaş yavaş usulca oluşan karakter yolculuğu başarılı bir biçimde perdeye ve izleyiciye yansıtılıyor. Filmde yer alan Enid’in ailesinden, sansür ofisinde yer alan çalışanlara hatta Frederic North’dan yapımcıya değin bütün karakterlerde soğuk savaşın etkisiyle insanlarda oluşmaya başlayan yabancılaşmanın izlerini sürmek mümkün.
Kurgu işi ve kadın karakterler denilince, bizim yakın tarihimizde de iki farklı alanda örnekler görmek mümkün. İlki, Ceylan Özgün Özçelik’in yazıp yönettiği, ulusal ve uluslararası pek çok festivalden ödül ya da adaylık elde etmiş olan Kaygı (2017) filmi. İkincisi ise, bu film ile aynı yıl yayınlanmış, ELA grubuna ait “Çığlıklarım Ruhumda” şarkısının video klibi…
Sonuç olarak Censor; 2021 Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde Atın Lale adayları arasında yer alan ve 80’ler VHS korku furyasını özleyen korkuseverler için damaklarında hoş bir tat bırakacak olan ancak korkudan ziyade psikolojik gerilim atmosferinde ilerleyen, başarılı bir yapım…