20 Nisan 2024

“Eski Bir Hikâyeye, Yeni Bir Dokunuş…”

Mutluluk Fabrikası yapımcılığında, Sakarya’nın Hendek İlçesi’ne bağlı Gürcü Kargalı Köyü, Puna Ortaköy Köyü ve Hicriye Köyü gibi farklı lokasyonlarda çekilen Mühr-ü Musallat – Perihan filminin yönetmen koltuğunda Musabbar (2019) filminin görüntü yönetmenliğini; Lanetli Tapınak (2022) ve geçtiğimiz haftalarda gösterime giren Arınma Seansı – Tarot (2022) filmlerinin de yönetmenliklerini yapmış olan Metin Kuru oturuyor. Senaryosunu Tolga Aydın ve Bulut Tar’ın kaleme aldıkları filmin görüntü yönetmenliğini İlker Özkap üstlenmiş. Filmin oyuncu kadrosunda ise Sena Yıldız, Ercan Özdal, Mehmet Güneş, Selahattin Taşdöğen, Nilüfer Aydan gibi isimler bulunuyor.

Filmin konusunu 23 yıl önce bir köyde yaşanmış olayları araştırmak üzere oraya giden bir grup üniversite öğrencisinin başına gelen olaylar oluşturuyor. Folklorik bir araştırma için ücra bir köye giden üç sosyoloji öğrencisi, köyde uzun yıllar önce Perihan isimli bir kızın ölümüyle sonuçlanmış cin çıkarma ritüelini araştıracaklardır. Anlattıklarının tamamı yalan olan Hanife’nin verdiği bilgiler ve kendilerine yardım etmeyi kabul eden tek kişi olan Hasan’ın rehberliğinde araştırmaları tehlikeli, spiritüel ve kanlı bir yolculuğa dönüşen ekip, gün geçtikçe olayların içinde kendilerini kaybedecektir.

3 Haziran 2022 tarihinde gösterime giren ve afişinde “Mühr-ü Musallat’ın Yönetmeninden” ibaresi yer alan; filmin içerisindeki televizyon sahnesinde bugün gösterime giren filmden bir kesit görünmesi, bu hafta gösterime giren filmin Arınma Seansı – Tarot (2022) öncesinde çekildiği ve normalde bu filmin daha önce gösterime girmesinin planlandığını gösteriyordu. Yönetmen Kuru’nun Lanetli Tapınak (2019) sonrasında bu filmin çekildiği, Arınma Seansı – Tarot (2022)’un ise bundan sonra gerçekleştirdiği bir proje olduğu ise üç filmi de izleyenlerin gözlerinden kaçmayacak bir gelişimi gösteriyor. Arınma Seansı – Tarot (2022) filminde olduğu gibi başarılı bir sanat yönetimi ve mekân kullanımı bulunan filmin, aralara sıkıştırılmış ufak görsel efektlerinde bazı sorunlar göze çarpsa da yaptığı araştırmalar ve filme kattığı detaylar ile üzerine çalışıldığı belli olan bir proje olduğunu hissettirmeyi başarıyor. Hasan Karacadağ’ın D@bbe serisinden etkilendiği belli olan Kuru; D@bbe 4: Cin Çarpması filmine benzer bir öyküyle ilerlerken, halk inançlarında bulunan kurban edilen hayvanın iç organlarıyla fal bakılmasından parapsikolojik tartışmalarda karşımıza çıkan Reptilianlara, keçi suretinde görünen varlıklardan 23 yıldır girilmemiş evdeki örümcek ağlarına değin titizlikle çalışılmış bir yapım ortaya çıkarmış. Arınma Seansı – Tarot (2022) filminde karşımıza çıkan kadına yönelik şiddete karşı duruşunu bu filmde de es geçilmemiş.

Filmin handikabı hiç mi yok dersek, tabii ki var. Kalitesiz kamera ekipmanları nedeniyle bazı sahnelerde piksellenen görüntüler, başarısız görsel efektler ve makyajlar ile Mehmet Güneş’in performansının yetersizliği filmin handikapları. Sena Yıldız ve Ercan Özdal’ın oyunculukları sonlara doğru biraz düşse de filmin finaline kadar ilerleyen sahnelerde oldukça gerçekçi performanslar ortaya koydukları, dolayısıyla da karakterleri sindirerek yansıttıkları söylenebilir. Benzer filmlerde kötü çıkacak olan karakter filmin başından itibaren kötü performans gösterip filmin finalindeki kötü karakterine ulaştığında başarılı bir performans yaratırken, Sena Yıldız’ın tam tersi bir performans gösterdiğini söylemek mümkün. Bu detay, filmin finale kadar izleyiciler için gerçekçi ve akıcı bir biçimde akmasını sağlayan en temel unsur olsa da maalesef filmin finalini sekteye uğratan bir etmen olmaktan kurtulamıyor.

Sonuç olarak Mühr-ü Musallat – Perihan; aksaklıkları olsa da farklı bir şeyler yapmak adına, azıcık araştırma yapmayı göze alarak bilindik bir hikâyeye yenilikler katmaya çalışan, bu çabasıyla da sınıfı geçen bir yapım.