“Şişşşttt…”
Mutluluk Fabrikası yapımcılığında İstanbul’da çekilen Arınma Seansı – Tarot filminin yönetmen koltuğunda Musabbar (2019) filminin görüntü yönetmenliğini; Lanetli Tapınak (2019) ve 17 Haziran 2022 tarihinde gösterime girecek olan Mühr-ü Musallat – Perihan filmlerinin de yönetmenliklerini yapmış olan Metin Kuru oturuyor. Senaryosunu da yönetmen Kuru’nun kaleme aldığı filmin görüntü yönetmenliğini Satuk Buğrahan Özbideciler üstlenmiş. Müzikleri Ajlan Akyüz imzası taşıyan filmin oyuncu kadrosunda ise Tuğba Duygu, Ayce İşözen, Demet Erdem, Cihangir Şeşen, Kıvanç Hatırnaz gibi isimler bulunuyor.
Filmin konusunu Tuğba’nın, baktırdığı bir tarot falını arkadaşlarına anlatması sonrası yaşanan doğaüstü olaylar oluşturuyor. Baktırdığı Tarot falında çıkan ve falcının gizli kalması konusunda uyardığı bilgileri Clubhouse’ta anlatan Tuğba’nın dünyası birden karışık ve lanetli bir hale gelir. Tuğba’nın bu durumdan kurtulması için bu bilgileri anlattığı herkesi yüz yüze gerçekleştirilecek bir grup seansında bir araya getirmesi ve enerji çemberi oluşturması gerekmektedir ancak bu çok da kolay olmayacaktır.
Yönetmen Kuru’nun daha önce görüntü yönetmeni ve yönetmen olarak gerçekleştirdiği projelerle karşılaştırıldığında kendisini oldukça geliştirmiş olduğunu görmek mümkün. Filmin kaliteli çekimlerinin yanı sıra, çekim için mekân olarak seçtiği iki kafenin sanat yönetimi ve filmin genelinin ışık kullanımı açısından yeterli olmasına oyuncuların performanslarının başarısı da ekleniyor. Herhangi bir lanetin “büyü” söz konusu olmadan da başlayabileceği fikri üzerinden ilerleyen film, oldukça Amerikanvari bir hikâyeye ve anlatıma sahip. Oyuncular, senaryoya inanarak ve bunu içselleştirerek oynadıklarından gerçekçi bir performans sergiledikleri göze çarpıyor. Türk korku sinemasındaki film senaryolarına göre özgün, yabancı yapımların ise bir kısmına göz kırpan filmin gözle görülür tek handikabını finali oluşturuyor. Daha önce Gomeda (2007) gibi filmlerde tercih edilen yönteme başvuran yönetmen, bu final öncesindeki sahnede filmi bitirse çok daha başarılı ve daha etkileyici bir filmle izleyicileri vurabilecekken muhtemelen kendi cameosu uğruna bu şansı kaçırmış. Bir de tarot adı geçen bu filmde tarot kartlarına bir detay çekim kullanılmamış olması da üzücü. Bununla birlikte, fal sahnelerinde farklı renkte olan tarot destesinin lanetleme sahnesinde, sahnenin atmosferine yakışır biçimde siyah desteyle değiştirilmiş olması sanat yönetimi açısından artı puan.
Filmin içerisinde kadınların aileden sevgiliye arkadaştan iş hayatına değin her alanda karşılaştığı mobbing, taciz gibi toplumsal sorunlar nedeniyle yaşadıkları sıkışmışlıklara yer vermiş olması da artı puan olarak hanesine yazılıyor.
Tam anlamıyla, bütün bu artıları gölgelemiyor olsa da filmin afişinde yer alan “Mühr-ü Musallat’ın Yönetmeninden” ibaresi, filmin henüz vizyona girmemiş olması nedeniyle sakil duruyor. Ayrıca filmdeki televizyon sahnesinde Mühr-ü Musallat – Perihan filminden bir kesit görünmesi, afişteki aksaklıkla birleştiğinde vizyon takviminde yanlış bir sıranın tutturulduğu izlenimi uyandırıyor.
Sonuç olarak Arınma Seansı – Tarot; kaliteli işlerin çıkması konusunda umut veren yapımlardan biri olarak sınıfı geçmeyi başarıyor.