“Ma-şer mi Yoksa Ma’şer mi?”
Kafa İşler yapımcılığında çekilen Ma-şer filminin yönetmen koltuğunda Ammar: Cin Tarikatı (2014), Azazil: Düğüm (2014), Helâk: Kayıp Köy (2015), Deccal (2015), Deccal 2 (2017), Alem-i Cin (2018), Alem-i Cin 2 (2019), Sir-Ayet 2 (2019) filmlerinin görüntü yönetmenliğini; Efsunlu: Kabirden Gelen (2019), Efsunlu: Ayin (2020), Araf 5: Aile (2022) filmlerinin ise yönetmenliğini yapmış olan Uğur Kaplan oturuyor. Görüntü yönetmenliğini Özgür Çam’ın üstlendiği filmin müzikleri ise Fırat Haznedaroğlu imzası taşıyor. Filmin oyuncu kadrosunda Hazal Özbal, Doğukan Oltulu, Ezgi İrem Mutlu, Levent Kahraman, Zeynep Turpçu, Aziz Çapraz, Murat Ercanlı gibi isimler bulunuyor.
Filmin konusunu büyü konusunda tez yazmaya çalışan bir öğrencinin yaşadığı doğaüstü olaylar oluşturuyor. Üniversite öğrencisi Hande, sosyal antropolojinin tartışma konularından biri olan, “büyü” meselesi üzerine bir tez yazacaktır. Bu tezi farklı kılan nokta ise, işi uygulamaya koyacak olmasıdır. Hande bunun için, sahaftan çaldığı antika bir büyü kitabını kullanır ve kendisine büyü yaptırmak için üç arkadaşını ikna eder. Ancak işler tahmin ettiği gibi gitmeyecektir.
Çekimleri, kadrajları ve sinematografisi ile oldukça başarılı olan filmde Doğukan Oltulu ve Levent Kahraman tüm film boyunca karakterlerini oldukça benimsemiş bir biçimde başarılı performans sergilerken, Hazal Özbal ile Ezgi İrem Mutlu’nun oyunculukları yer yer düşse de diğer yerli korku filmlerindeki genel oyuncu performanslarına kıyasla fazlasıyla yeterli oldukları söylenebilir. Murat Ercanlı’nın Zebun (2022) filminde olduğu gibi hoca rollerinden uzaklaşarak antikacı ya da dede rollerinde çok daha başarılı olduğunu da rahatlıkla söylemek mümkün.
Her ne kadar lisans tezi projesi üniversitelerde filmde gösterildiği şekilde verilmiyor olsa da bu sahne dışındaki diyaloglar akıcı ve akıllıca oluşturulmuş. Büyü konusunda senaryo yazarının çalışmış olduğu rahatlıkla hissedilebilse de aynı özenin filmin finalinde karşımıza çıktığını söylemek zor. Filmde kullanılan mekânlar ve sanat yönetimi de sınıfı geçmeyi başarırken maalesef makyajlar ve görsel efektler sınıfta kalmaktan kurtulamıyor. Birkaç sahnede dikkatli izleyicilerin gözünden kaçmayacak olan boom görünme kazası da makyaj ve görsel efektlerle birlikte filme nazar boncuğu olarak ekleniyor.
Filmde karşımıza çıkan korkutucu yüz efektlerine El Cin (2013), Ammar: Cin Tarikatı (2014) ve Ümmü Sıbyan: Zifir (2014) filmlerinden aşina olsak da bu filmde bahsi geçen filmlerdeki kadar etkili ve gerçekçi uygulanamadığını söylemek gerekiyor.
Sonuç olarak Ma-şer; oyuncuların performanslarından sanat yönetimine değin pek çok açıdan rakiplerinden rahatlıkla sıyrılarak son yıllarda karşımıza çıkan az sayıdaki nitelikli yerli yapımlardan biri olmayı başarıyor.