25 Nisan 2024

“Ruh ile Cin Arasında Bir Yerde…”

DFGS ve Kafa İşler ortak yapımcılığında Balıkesir’in Sındırgı İlçesi’nde çekilen Araf 5: Aile filminin yönetmen koltuğunda Ammar: Cin Tarikatı (2014), Azazil: Düğüm (2014), Helâk: Kayıp Köy (2015), Deccal (2015), Deccal 2 (2017), Alem-i Cin (2018), Alem-i Cin 2 (2019), Sir-Ayet 2 (2019) filmlerinin görüntü yönetmenliğini; Efsunlu: Kabirden Gelen (2019), Efsunlu: Ayin (2020) filmlerinin ise yönetmenliğini yapmış olan Uğur Kaplan oturuyor. Senaryosu Biray Dalkıran, Asuman Şener Dalkıran, Uğur Kaplan ve Koray Yeltekin tarafından yazılmış olan filmin görüntü yönetmenliğini Özgür Çam üstlenmiş. Müzikleri Fırat Haznedaroğlu imzası taşıyan filmin oyuncu kadrosunda ise Tuğgül Küçükoğlu, İrem İpek Can Suoruç, Zeynep Turpçu ve Murat Ercanlı bulunuyor.

Filmin konusunu taziyeye giden Zeynep’in başına gelen paranormal olaylar oluşturuyor. Eski erkek arkadaşı Kadir’in kendini asarak öldürmesi sonrasında evlerine taziye ziyaretinde bulunan Zeynep, Kadir’in annesinin ısrarlarına dayanamaz ve aileye destek olmak için birkaç gün o evde kalmaya karar verir. Fakat o evde hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Zeynep, eve musallat olan bir varlığın Kadir’in ölümü ile ilgili kendisine ipuçları vermesiyle içinden çıkamayacağı bir girdabın içine sürüklenecek, kendisini iki alem arasında yer alan Araf’in tam ortasında bulacaktır.

2006 yılında çekilen Araf ve sonrasında 2018 yılında çekilen Araf 2 ile devam eden Araf serisine 2019 yılında Araf 3: Cinler Kitabı ve ve Gökhan Arı’nın yönetmen koltuğuna geçtiği Araf 4: Meryem eklenmişti. Araf 5: Aile filminde yeniden yönetmenin değişmesinin yanı sıra  serinin diğer filmlerine kıyasla çekim kalitesi, mekân kullanımı ve sanat yönetimi ile geride kalan dört filmden sıyrılmayı başarıyor. Oldukça gerçekçi olan müstakil ev, mekân tasarımı açısından seyircide inandırıcılık etkisi uyandırırken, önceki senaryolara nazaran daha kabul edilebilir ve daha az mantık hataları bulunan senaryosuyla inandırıcılık unsurlarını sürdürmeyi kısmen başarıyor. Filmin handikabı ise kötü görsel efektler ve cin ile ruh unsurları konusunda biraz karışmış olan kafaların mantık hatalarının bulunması. Kötücül bir ruh çıkarma seansı cin çıkarma ritüelleri ile gerçekleştiriliyor ve özellikle Anadolu büyülerinde var olan muska ve tılsımlar yine bu kötücül ruha boyut açmak adına kullanılıyor. Filmin gerekli yerlerine müzik konulmazken, korku atmosferi yaratmak adına sürekli korku müziğinin kullanılmış olması ise izleyiciyi salondan çıkarken baş ağrısı ile baş başa bırakıyor. Eleştirmen gözlerim yanlış görmediyse bir sahnenin çekimi sırasında kullanılmış klaket de kurgu sırasında flashback sahnesinde fark edilmeksizin filme eklenmiş.

Bütün bunlara rağmen, filmin fragmanına kötü efektlerin yer aldığı sahnelerin eklenmesinin izleyiciyi salonlardan uzak tutup Araf serisinin en iyi hikâyeye sahip filmini ıskalamalarına neden olma ihtimali yüksek…

Oyuncuların performanslarına gelecek olursak; İrem İpek Can Suoruç, Zeynep Turpçu ve Murat Ercanlı gerçekçi performanslar sergilese de Tuğgül Küçükoğlu üzerine yüklenen başrolü canlandırırken yer yer yapaylığa düşmekten kurtulamıyor.

Sonuç olarak Araf 5: Aile; başarısız görsel efektleri, gereksiz fon müzikleri ve yer yer mantık hatalarına düşmesine rağmen Araf serisinin en iyi filmi olmayı başarıyor.