“Kurtuluş Savaşı Dokulu Bir Kopukluk Senfonisi”
Hezer Film yapımcılığında çekilen Gaip filminin yönetmen koltuğunda Üç Halka Yirmibeş (1986), İlk Aşk (1991) gibi filmlerin ve Bedel (2000), Haziran Gecesi (2004), Tatlı İntikam (2007) gibi televizyon dizilerinin görüntü yönetmenliğini; 2018 yapımı Hadi ya! filminin ise yönetmenliğini yapmış olan Vecihi Ener bulunuyor. Senaryosunu Aziz Özuysal’ın yazdığı filmin görüntü yönetmenliğini Ali İnal Aslan üstlenirken, oyuncu kadrosunda Aziz Özuysal, Müslüm Samancı, Mustafa Atalı, Berkan Erdoğan, Ayça Çeçen, Emel Sertel, Hayrettin Yerlikaya, Ümmühan Korkmaz, Selçuk Çıkrık, Fırat Selçuk, Elvan Karaca, Dilek Durul, Zehra Karaca, Yaprak Sipahioğlu, Nurcan Başdemircan, Derya Balkaya, Hülya Tetik, Burcu Aslan, Irmak Güdücü, Cansu Karahan, Mecit Ekinci, Ali Asker Aktaş, Melisa Civan, Burak Arabacı, Hülya Topçu, Mehmet Ayaz, Ünzile Arslan gibi isimler yer alıyor.
Filmin konusunu bir tur şirketinin organizasyonuna farklı gruplar hâlinde katılan kişilerin yaşadıkları doğaüstü olaylar oluşturuyor. Yakın dönemde bir trafik kazası geçirmiş bir kız ve onun ortam değiştirmeye ihtiyaç duyduğunu düşünen iki arkadaşı, kâbuslarında Kurtuluş Savaşı sırasında şehit düşmüş dedelerini görmekte olan iki kız kardeş, karısını çok sevdiği hâlde yasak ilişki yaşayan bir adam ve karısı, çocukları yakın zamanda öldüğü için toparlanamayan karısını hayata tutundurmaya çabalayan bir adam ve karısı ile kocası define peşinde koşan bir kadın ve kocası farklı gerekçelerle ıssız bir orman bölgesinde eski bir otele hafta sonunu geçirmek için gelirler. Ancak otele girmeleriyle birlikte doğaüstü olaylar yaşanmaya başlar.
Şimdiye dek İslam inancında yer almadığı için Cehennem 3D (2010), Görünmeyenler (2012), Münafık (2015), Alkarısı: Cin-net (2015), Ceberrut (2016), Morg (2017) gibi az sayıda filmde görülen hayalet kavramı, Gaip’te bir kez daha karşımıza çıkıyor.
Çekim kalitesi başarısız olan filmin, tek başarısızlığı bununla kalmıyor. Yönetmen Ener’in, muhtemelen dizilerden alışmış olduğu skeç skeç sahneler üzerinden kurguladığı filmin sahneleri kopuk kopuk ilerliyor, bu durum da çok karakterli bir film izlemenin zorluğunu seyirci gözünde daha da arttırarak, hikâyenin takibini oldukça güçleştiriyor. Bütün bunlara senaryodaki mantık hataları ve kopukluklar da eklendiğinde, izleyici açısından seyir keyfi hayli düşük bir sonuç ortaya çıkıyor. Filmin girişinde tüm karakterlerin otele geliş nedenleri adeta kısa filmler halinde, kopuk ve anlaşılmaz bir biçimde seyirciye herhangi birini tanıma ve soluk alma imkânı tanımaksızın arka arkaya sıralanıyor. Tur otobüsünden inip otele girerken doğal olarak bir kesişme yaşayan karakterler, maalesef bu sahne sonrasında yine birbirlerinden kopuyorlar.
Oyuncuların performanslarının yapaylığının güldürücü düzeyde olduğu filmi, dikkatli biçimde izlemediğiniz sürece anlamanız mümkün değil zira filmin merkezinde yer alan Kurtuluş Savaşı şehidinin repliğinin boğukluğu gibi sebepler de filmin anlaşılmazlığına katkıda bulunuyor.
Daha önce de zaman zaman gördüğümüz yönetmenlerin cameoları ya da senaristlerin yan rollerde oyuncu olarak yer almaları son dönemde peş peşe gösterime giren Ecinni: Tılsımlı Mezar, Şahıs 46 ve Cin: Aşk Büyüsü filmlerinde yapımcıların beyaz perdede görülmesiyle bir üst boyuta geçmişti. Gaip filmi de bu seriyi bozmuyor ve filmin uygulayıcı yapımcısı Mecit Ekinci, otel personelinden biri olarak oyuncu kadrosunda yer almaktan geri kalmıyor.
Sonuç olarak Gaip; amatör filmler arasındaki yerini hızla alırken, Türk korku sinemasındaki niceliksel artış ve niteliksel düşüş iyiden iyiye göze batmaya başlıyor.
Not : 3 /10