19 Nisan 2024

“Her Lanetin Bir Bedeli Bir de Nedeni Olur”

Sağlam Film yapımcılığında İzmir’de çekilen Ecinni: Tılsımlı Mezar filminin yönetmen koltuğunda geçtiğimiz yıl Ecinni (2018) filmini de çekmiş olan Mehmet Sağlam oturuyor. Senaryosunu da Sağlam’ın yazdığı filmin görüntü yönetmenliğinde Mehmet Kütük, oyuncu kadrosunda ise Önem Pişkin, Berkay Berkman, Aslı Şimşek, Elis Büşra Kılıç, Mehmet Sağlam, Batuhan Zeybek, Cemalettin Çekmece gibi isimler bulunuyor.

Önceki filmin devamı niteliğindeki filmin konusunu ise bir grup gencin Ecinni filminin çekildiği köye giderek 400 yıl önce gömülmüş Ermeni bir rahibenin mezarını açmak istemeleriyle gelişen olaylar oluşturuyor. “Ecinni” isimli korku filminin sosyal medyada tanıtımını yapmak amacıyla bir Youtuber ile çekilen videodaki hikâyeden yola çıkan Yılmaz ve Sinan, gözcülük yapmaları için yanlarına aldıkları kız arkadaşları Eda ve Sema ile birlikte filmin çekildiği köye giderek, 400 yıl önce kolunda bileziği ile gömülen Ermeni rahibenin mezarını açmak isterler. Mezarı kazmaya başladıkları andan itibaren bir bir kendini gösteren tılsımlar, korkunç şeylere neden olacaktır.

Ecinni: Tılsımlı Mezar, geçen yıl çekilen Ecinni filminin çekildiği mekânlarda çekilmiş. Film, ilk filmin temeline aldığı lanet hikâyesi üzerinden ilerlerken bu hikâye, yani Eski Ermeni Köyü’ndeki Rahibe ve mezarının öyküsü, bir Youtuber belgeselinin çekimleri üzerinden veriliyor. Bu da, ilk filmi izlememiş olanların, yeni filme kolayca adapte olmalarını sağlıyor. İlk filmde birkaç sahnede karşımıza çıkan yönetmen Sağlam, bu filmde başroldeki gençlerden rol çalarak adeta kendisi başrolde karşımıza çıkıyor. Önceki filminin çekildiği yerin bilinmesini istemeyen yönetmen rolüyle filmin başlangıcında karşımıza çıkan Sağlam, bununla kalmıyor ve gençlerin kaybolması sonrası tutundukları dal olarak da köye geliyor. Filmin bir grup gencini canlandıran Önem Pişkin, Berkay Berkman, Aslı Şimşek, Elis Büşra Kılıç, önceki filmdeki oyunculara kıyasla oldukça gerçekçi ve inandırıcı performanslar sergiliyor.

2018 yılında vizyona giren serinin ilk filmine nazaran Mehmet Sağlam’ın daha eksiksiz bir hikâye, gerçekçi diyaloglar ve iyi bir görüntü kalitesi ile seyirci karşısına çıktığını söylemek mümkün. Fakat bu durumu maalesef Sağlam’ın oyunculuğu için söyleyemiyoruz. Nitekim ilk filmde de yer alan Batuhan Zeybek ve Mehmet Sağlam’ın performanslarının yapaylığı filmin akıcılığına sekte vuruyor.

İlk filmde görülen korkutucu Rahibe karakteri bu filmde karşımıza çıkmazken, bu kez köyü sahiplenmiş olduğu söylenen cinler karşımıza çıkıyor. Filmin en büyük handikabını ise bu cinler oluşturuyor. Maalesef cinlerin makyaj ve efektleri yapay olduğundan, her ne kadar jumpscare sahneler nedeniyle seyircileri refleks olarak zıplatsa da makyajların yapaylığı tüm korku sahnelerinin önüne geçiyor.

Ecinni: Tılsımlı Mezar, son yıllarda gösterime giren Ezan (2015), Hannas: Karanlıkta Saklanan (2015), Şeytan-i İns (2019) gibi filmlerle sıklıkla yer almaya başlayan “sahipli” ya da “cinli” define hikâyesini Şeytan Oyunu (2019) filminde de olduğu gibi merkezine alıyor. Halk inanışlarında da bulunan cinlerin definenin yerini değiştirmesi ya da peşine düşenleri lanetlemesi gibi konulara da uygun biçimlerde değinmeyi ihmal etmiyor.

Sonuç olarak Ecinni: Tılsımlı Mezar, bazı oyuncuların düşük performanslarını diğerlerinin yükselttiği oyunculuklarıyla sınıfı geçse de makyajıyla sınıfta kalan vasat yapımlardan biri oluyor.

Not : 5 / 10