“Çığlığın Cızırtısı…”
Sağlam Film yapımcılığında çekilen Ecinni 3: Issız Çığlık filminin yönetmen koltuğunda Ecinni (2018) ve Ecinni: Tılsımlı Mezar (2019) filmlerini de çekmiş olan Mehmet Sağlam oturuyor. Senaryosunu da önceki filmlerinde olduğu gibi yönetmen Sağlam’ın yazdığı filmin görüntü yönetmenliğinde ise Ecinni: Tılsımlı Mezar (2019)’ın da görüntü yönetmenliğini yapmış olan, ayrıca bu yıl gösterime giren Cinni Kabus filminin de yönetmen koltuğunda karşımıza çıkan Mehmet Kütük bulunuyor. Müziklerini Can Kiremitçi’nin yaptığı filmin oyuncu kadrosunda ise Gökçem Çoban, Yasemin Kurttekin, Fatih Paşalı, Batuhan Zeybek, İrfan Sağbaş ve Mehmet Sağlam gibi isimler bulunuyor.
Filmin konusunu yaşadığı rahatsızlık sonrası esrarengiz görüler görmeye başlayan Zeynep’in bu konuyu araştırmasıyla kendisinin ve ailesinin başından geçenler oluşturuyor. Zeynep, belli bir süredir yaşadığı psikolojik rahatsızlık nedeniyle son dakika unutkanlıkları yaşamakta ve buna bağlı olup olmadığını bilmediği belirsiz varlıklar görmektedir. Gördüğü varlıkların Ecinniler aleminden olup olmadığını öğrenmek adına çıktıkları yolda Zeynep’in 6 yaşındaki kardeşi Elif’in esrarengiz bir şekilde kaybolması üzerine yaşanan olaylar anlam verilemez şekilde gizemli boyutlara ulaşır. Elif’in kaybolmasının verdiği acıyla perişan olan aileyi son kertede acı bir sürpriz beklemektedir.
Serinin diğer filmlerinden farklı olarak Ecinni filminin çekimlerine dayanan hikâyeden ilerlemeyen film, daha önceki filmlerin çekildiği Hacıömerli Köyü’nde çekilmesi yoluyla seriyle bağlantı kurmayı tercih ediyor. Anımsamayanlar için ikinci film yani Ecinni: Tılsımlı Mezar, ilk filmin çekimlerinin yapıldığı “gizemli köye” giderek kaçak kazı yapmaya çalışan dört gencin etrafında şekilleniyordu. Çekimleri diğer amatör yapımlara nazaran iyi olan filmin hikâyesi iyi olsa da uzun metraj filme uydurulamadığı, olay örgüsüne izleyiciyi filmde tutabilecek yeni detaylar ekleyememesinden kaynaklanan bir akıcılık sorunu bulunuyor. Filmi uzatmak adına, arama sahnelerinin herhangi bir heyecan yaratmaktan hayli uzak ve gereksiz uzunlukta kurgulanması izleyiciyi filmden koparıyor. Filmin son sahnelerinde izleyicinin karşısına çıkan ses sorunu ise salondan ayrıldığınızda kulağınızda çınlama etkisi yaratmaya devam ediyor. Çekimler sırasında oluşan ses problemlerini kapatmak amacıyla ses montajında fon müziğinin yükseltilmesi, durumun bastırılması yerine hataların daha çok öne çıkmasına neden olmuş.
Oyuncuların performansları ortalama kalmakla birlikte, inandırıcılıktan da hayli uzaklar. Yönetmen Sağlam, serinin önceki filmlerinde olduğu gibi kamera önüne yine geçiyor ancak bu kez “Köylü Ağa” rolünü tercih ediyor ve sahnesini kısa tutuyor. Filmin öne çıkmasını sağlaması gereken çocuk oyuncular ise maalesef filmin inandırıcılığını bir hayli sekteye uğratıyor.
Bütün bunlara rağmen, sinematografik açıdan ve diyalog ile görüntülerin kurguda iyi bağlanmasıyla yönetmenin filmografisinde yer alan en iyi film oluyor. Önceki filmlerinde karşımıza çıkan kötü makyajlardan sonra bu filmde bu topa hiç girmeyip cinlere detay vermekten kaçınması da hanesine artı bir puan kazandırıyor.
Sonuç olarak Ecinni 3: Issız Çığlık; hikâyesi kısa metraja uygun olan ancak uzun metraj senaryoya geçirilememiş bir yapım.