“Kimin Düğününde Halay Çekiyoruz?”
Karavan Film yapımcılığında Erzurum’da çekilen Cin Büyüsü filminin yönetmen koltuğunda No: 26 Ölüm Çığlığı (2022) filminin yönetmenliğini yapmış olan Batuhan Çelik oturuyor. Senaryosunu Oktay Akişli’nin kaleme aldığı filmin görüntü yönetmenliğini de yönetmen Çelik üstlenmiş. Müzikleri Hidayet Gürsel imzalı filmin oyuncu kadrosunda ise Gizem Ayten, Ahmet Eymen Akyüz, Bahar Cemre Sarıkaya, Tamer Aktulum, Ayşe Kaya gibi isimler bulunuyor.
Filmin konusunu hastalığına derman arayan bir kadının başına gelen olaylar oluşturuyor. Vücudundaki geçmek bilmeyen ağrılar yüzünden hayatı kabusa dönen Zehra çareyi yakın arkadaşı olan Ali’nin köyünde bulunan kaplıcada derman arar. İyileşmek için köye gelen Zehra için cinlerin musallatıyla birlikte sonun başlangıcı başlamıştır artık.
Çekim kalitesi ve renk düzenlemesi iyi olan yapımın handikabı filmin jeneriği ile başlıyor. “Uzun ince bir yol” filmi izleyeceğimizin ilk sinyallerini aldığımız bu sahneler, bizi filme ısındırmak yerine filmden adeta soğutuyor. Bu hafta gösterime giren diğer yerli yapım Haris (2022)’in de “yol problemi” içeriyor olması, bu haftanın yerli piştisi olarak da kayda geçiyor. Son dönemde gösterime giren ancak girmemesi gereken yapımların neredeyse hepsinde karşımıza çıkan “kısa metraj film senaryosu” vakası bu filmin de sorunu olmakla birlikte, normalde 30 dakikalık kısa bir film olacak hikâyenin yollarda geçen sahnelerle donatılarak çekiştirilmesi, normal hayatta olmayacak diyalogların yer alması, mizanseni korumaya çalışırken sahnesi gelen oyuncunun girmesi için beklemelerin oluşması gibi birçok hata silsilesi de arka arkaya devriliyor. Bedeninde sağlam dayak yemiş gibi duran morlukları bulunan Zehra karakterinin kocasının ve asker arkadaşı Ali’nin her şeye “Geçecek…” demesi, yatağın sağında yatıp solundan kalkmak gibi devamlılık hatalarına ek olarak Zehra karakterinin çocukluğundan kalmış olan bu musallatın neden şimdi çıktığı ya da ne ile tetiklenerek harekete geçtiği gibi cevapsız birçok soru da akla takılıyor. Şehirden köye gelen Zehra ile eşinin daha Ali’nin evine gitmeden köy meydanında bir düğün görüp halaya katılması ki ortada gelin ve damadın olmadığı 8 kişilik bu sahipsiz düğünün cin düğünü çıkmaması ya da erkek karakterler kaplıcaya girmedikleri halde birbirlerine “sıcak su acıktırmıştır” gibi replikler söylemeleri gibi sorunlara gelecek olursak işler daha da vahimleşiyor.
Sonuç olarak Cin Büyüsü; öyküsü çekiştirilemediği için okul taşıtı ile yol manzaraları eşliğinde zaman doldurulan, yüze sıçrayan ama bir sonraki sahnelerde genelde yüzde görünmeyerek devamlılık hatalarına yol açan kan damlaları nedeniyle +18 alan başarısız yapımlara bir yenisi olarak ekleniyor.