“Detaylar Detaylara Karşı”
Cihangir Yapım yapımcılığında çekilen Cânn filminin yönetmen koltuğunda Mîrcîn (2019) filminde oyuncu olarak karşımıza çıkan Eren Ergin, ilk uzun metrajıyla oturuyor. Senaryosunu da yönetmen Ergin’in kaleme aldığı filmin görüntü yönetmenliğini Korkut Ali Çözer üstlenmiş. Filmin oyuncu kadrosunda ise Alihan Demirbilek, Sahra Yalçın, Ekrem Türker, Berda Akar, Brian Egemen Celbiş, Elif Şahin, Gamze Karababa, Erol Sertel, Ayşegül Kaygusuz gibi isimler bulunuyor.
Filmin konusunu üniversite sınavına hazırlandığı dönemde kötüleşen ve kendisine birtakım varlıkların musallat olduğu söylenen Beren ve ailesinin hikâyesi oluşturuyor. Üniversite sınavına hazırlanan Beren, kamp dönüşü aniden hastalanır. Babası Salih’in iş için yurt dışına çıkmasıyla birlikte Beren’i öz evladı gibi seven üvey annesi Nurdan, Beren’e iyi geleceğini düşünerek abisi Doğu’yu yanlarına çağırır. Ancak Doğu ve eşi Nergis’in hayatını derinden etkileyecek olayların başlaması an meselesidir. Çünkü Beren hasta değildir, ona yapılan büyünün etkisiyle psikolojik ve fiziksel olarak hastalanan genç bir kızdır.
Çekim açıları, ışık kullanımı, renk düzenlemesi ve sanat yönetimi benzerlerine kıyasla hayli başarılı olan yapım, bu unsurlarla elde ettiği gerçekçiliği maalesef oyuncuların performansları nedeniyle çıkardığı çıtada tutmayı başaramıyor. Erol Sertel ve Ayşegül Kaygusuz gibi birçok yerli korku filminde karşımıza çıkan oyuncular kısa sahnelerinde oldukça iyi performans gösterirken, filmde izleyiciyle en çok baş başa kalan oyuncular Alihan Demirbilek, Sahra Yalçın, Berda Akar ve Brian Egemen Celbiş için aynı şeyi söyleyebilmek mümkün olmuyor. Bahsi geçen oyuncuların başarılı performans sergileyememelerinin en temel nedenlerinden birini ise replikleri oluşturuyor. Anlamsız yere aynı repliklerin tekrarlanması, daha mantıklı cevap verilebilecekken aynı sözlerin tekrar edilmesi nedeniyle karşındakileri de izleyicileri de inandırmaktan uzak kalmaları performanslarına da yansıyor. Bir haftalık süre içerisinde aralara serpilmiş olan gün geçişlerindeki ay görüntülerinde dolunay, son dördün ve tekrar dolunaya geçiş gibi minik aksaklıklar maalesef diğer detaylara eğilirken unutulmuş kusurlar olarak dikkatli gözlerden kaçmıyor.
Bu detay aksaklıklarının temel sebebi ise, filmin finali. Filmin finali için ters köşe olması adına uğraşılması nedeniyle, izleyiciye arada verilmesi gereken ipuçlarını da serpiştirmeyi unutmaları, filmin finalinde açıklama yapmalarını elzem kılıyor.
Bütün bunların aksine, filmin kurgusunda, sahne geçişlerinde ve kamera hareketlerinde türdeşlerinden oldukça ileride bir yerde konumlandığını söylemek gerekiyor. Kamera açılarının vermesi gereken hisler ve düşünceler üzerinde oldukça çalışıldığı; sahne geçişlerinde ise mekânlarda kullanılan nesnelerden sonraki sahneyle en alakalı olan nesnelere yakın plan yapılması nedeniyle de sanat yönetimine kafa yorulduğu oldukça aşikâr.
Bununla birlikte “Azrail Yokuşu” tabirinden filmdeki bazı sahnelere değin, yerli korku sinemasının özel bir fan kitlesi bulunan Karacadağ Sineması’na yapılmış saygı duruşları da dikkatli gözlerden kaçmıyor.
Sonuç olarak Cânn; muadillerine nazaran çekim kalitesi, sanat yönetimi gibi unsurlarıyla başarılı olan ancak senaryodaki diyalog sıkıntıları ve oyuncuların performanslarıyla biraz sekteye uğrayan orta halli bir film.