“Gecenin Şerrinden, Vadinin Cinlerinden…”
NKB Yapım ile Bkare Film ortak yapımcılığında çekilen Aşgar: Cin Vadisi filminin yönetmen koltuğunda Yahya Al bulunuyor. Senaryosunu da Al’ın yazdığı filmin görüntü yönetmenliğinde Erkut Dizdar bulunuyor. Müzikleri Ali Saran’a ait olan filmin oyuncu kadrosunda ise Hayrettin Batur, Cemre Akyıldız, Buğra Kağan Kahraman, Eylem Doğan ve Aydan Çakır yer alıyor.
Filmin konusunu çobanlık yaparak geçinen Mahsun’un gördüğü kâbusların giderek şiddetlenmesi oluşturuyor. Antik Frig Vadisi bugünkü adıyla Yazılıkaya köyünde keçi çobanlığı yapan Mahsun bir gece uykusundan uyandığında kendisini Seyit Battal Gazi Türbesi’nin avlusunda bulur. Kulağında daha önce duymadığı bir tını, karşısında ise insana benzeyen cinler vardır. Gerçekle hayal arasında yaşadıklarını anlamaya çalışan Mahsun’un her gecesi birbirinden garip olaylarla son bulmakta evinde yatmakta sonrasında ise mağaralarda uyanmaktadır. Mahsun korkularından kaçmakla üzerine gitmek arasında bir yol ayrımına gelir.
Çekim kalitesi, görsel efektler, sinematografisi oldukça başarılı olan filmin tek sorunu gece çekimlerinin son derece karanlık olması. Öyle ki maalesef bazı sahnelerde ne olduğunu anlamak, görmek mümkün olmuyor. Çoğu sahnesinin de gece çekimiyle yapılmış olması seyircilerin gözlerini oldukça yoruyor zira karanlığın içerisinde bir elbisenin üzerindeki beyaz noktalardan ya da su birikintisinden medet umarak sahnede o sırada ne yaşandığını parçalardan yola çıkarak çözmeniz gerekiyor. Dram ağırlıklı ve toplumsal gerçekçi köy filmlerine gönderme yaparak başlayan film, Mahsun karakterinin kabuslarıyla korkuya yöneliyor. Oyuncuların performanslarının başarılı olduğu filmin yıldızı ise başrol oyuncusu Hayrettin Batur. Batur, inandırıcı performansıyla Cemre Akyıldız’ın yer yer düşen performanslarını da kurtarıyor. Daha önce Türk korku filmlerinde kötü rollerde özellikle de büyücü olarak izlediğimiz Aydan Çakır, bu filmde imam olarak karşımıza çıkıyor.
Aşgar: Cin Vadisi, artık izleyicilerin sıkıldığı büyü-cin bağıntılı bir film olmamakla birlikte, tamamen köyde geçen ve Anadolu inanışlarından hareketle ilerleyen bir yapıya sahip. Halk inanışlarında cinlere yönelik olarak karşımıza çıkan gece tanıdık birinin sesiyle seslenme, uyurgezer bir biçimde sesin takip edilmesi, tanıdık birine benzer şekillerde görülmeleri gibi birçok unsur uygun biçimlerde filme yerleştirilmiş. Eskişehir’de çekilen filmde Seyit Battal Gazi Türbesi, Melikşah Türbesi gibi tarihi mekânlar sıklıkla kullanılmış.
Sonuç olarak Aşgar: Cin Vadisi, gece çekimleriyle seyirciyi karanlıkta bıraksa da, farklı konusu, iyi özel efekt ve çekim kalitesi ile bir şansı hak ediyor.
Not : 6 / 10