“Tersine Searching…”
Amerikan yapımı Run, Türkiye’de gösterime girdiği adıyla Gizli Gerçek, filminin yönetmen koltuğunda ilk uzun metrajı Searching (2018) ile büyük beğeni toplayan Aneesh Chaganty oturuyor. Senaryosunu Searching’de de olduğu gibi yine yönetmen Chaganty ile Sev Ohanian’ın kaleme aldığı filmin görüntü yönetmenliğini Hillary Spera üstlenirken, müzikler ise Torin Borrowdale imzası taşıyor. Filmin oyuncu kadrosunda ise Sarah Paulson, Kiera Allen, Sara Sohn, Pat Healy, Erik Athavale, BJ Harrison, Sharon Bajrer gibi isimler bulunuyor.
Filmin konusunu rahatsızlığı sebebiyle evde eğitim gören ve bu izole hayattan çıkma arzusu içinde olan bir genç kızın, annesinin kendisinden bir şeyler sakladığından şüphelenmesiyle birlikte gelişen olaylar oluşturuyor. Chloe, annesi Diane tarafından herkesten ve her şeyden uzak bir şekilde yetişen gençlik çağında bir kızdır. Hayatı boyunca dört duvar arasında yaşamış olan genç kız, aldığı eğitimlerin tamamını da annesi tarafından almıştır. Hayatta tek varlığı olan annesinin korkunç bir sır sakladığını öğrendikten sonra hayatı değişmeye başlayacaktır.
Gizem ve gerilimin film boyunca izleyicinin peşini bırakmadığı filmde, Sarah Paulson ve Kiera Allen’ın performansları çok inandırıcı ve gerçekçi. Diane’in kuşku uyandıran hareketleri ile merak ve kuşku ön plana çıkarken, izleyiciler Chloe ile birlikte tekerlekli sandalyeye mahkûm kalarak olayları çözmeye çalışırken, gerilim tırmanarak artıyor.
Kaybolan kızının izini sürmeye çalışan bir babaya odaklanan Searching’de bilgisayar ekranı ve sosyal platformlar ile dijitallik üzerinden ilerleyen bir yapıyla gerilim yaratan yönetmen Chaganty, bu kez Run’da tam tersine dijitallikten, sosyal medya ve bilgisayarlardan önceye bizi götürüyor, bunları kullanmasına izin vermeyen Chloe’nin annesi sayesinde de internet olmayan, teknolojiden uzak bir sıkışmışlığı kullanmayı tercih ediyor. Şu an her merak ettiğimiz konuyu ya da nesneyi “Google”ladığımız dünyanın kolaylıklarının, olmaması halinde alıştığımız bu süreçlerin var olmamaları halinde ne kadar zorlaştığını da gözler önüne seriyor.
Sonuç olarak Run; oyuncuların karakterleri içselleştirerek başarıyla yansıttıkları, gizem ve gerilimin filmin finaline dek izleyicinin peşini bırakmadığı başarılı bir yapım.