“Bu İstasyon Başka…”
Makinist Film yapımcılığında İstanbul Beykoz’da çekimleri gerçekleştirilen; ilk olarak 9 Kasım 2018 tarihinde gösterime gireceği açıklanan, sonrasında ise 22 Kasım 2019 tarihinde gösterime girmesi beklenirken bir kez daha ertelenen ve en nihayetinde 17 Ocak 2020’de vizyona giren İstasyon filminin yönetmen koltuğunda geçtiğimiz yıl gösterime giren Şeytan Oyunu (2019) filminin de yönetmenliği üstlenen Kadir Genç ile Kabr-i Cin: Mühür (2016), Vallahi Hortladı (2018) ve bu yıl gösterime gireceği açıklanan Zehr-i Azap filmlerinin de yönetmenliğini yapan Volkan Adıyaman beraber oturuyorlar. Senaryosu da Adıyaman ve Genç’e ait olan filmin müzikleri Samet Önder Kök tarafından yapılmış. Görüntü yönetmenliğini Cafer Gebetaş’ın üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda ise Güneş Cyrina Özek, Burak Ergün, Volkan Uygun, Çetin Özdemir, Alper Yıldırım, Banu Yılmaz Ocak, Can Özoğul, Uğur Elaldı, Niyazi Ayaydın gibi isimler bulunuyor.
Türk Sineması’nda dram, komedi ya da son yıllarda artan korkuya nazaran az sayıda üretilen gerilim türünün örneklerinden biri olan İstasyon’un konusunu bir kadının kızını öldüren katillerden intikam alması oluşturuyor. Hira, kızını doğum gününde kaybettikten sonra akıl hastanesine düşer. Hira, kızının katillerinden intikam almak için detaylı bir plan yapar ve bu konuda komiser Servet’ten yardım talep eder. Planını uygulamaya koymak için kızının ölümünden sorumlu olanları, kızının doğum gününde birer birer istasyona çağırır.
Çocuk istismarı ve adaletin hukuk mücadelesi ile sağlanamaması temasından beslenen hikâye kâğıt üzerinde başarılı olmasına karşın, filmdeki oyuncuların performanslarının fazla yapay olması ve 60’ı biraz geçkin bir dakikaya fazla aksiyon sığdırılmaya çalışılırken karakter derinliğinin es geçilmesiyle özellikle günümüzde ciddi bir sorun ve gündem teşkil eden bu durumun, izleyicide beklenen etkiyi sağlayamaması kaçınılmaz oluyor. Neredeyse tüm sahnelerde geri plana fon müziği uygulanmış olması da gerçekçiliğin seyirci üzerindeki etkisini düşürüyor. Birçok amatör yapımda karşımıza çıkan basın bülteni sorunu bu filmde de karşımıza çıkıyor ve filmin ters köşesi maalesef basın bülteni ile izleyicilere önceden veriliyor. Bununla birlikte kadın karakter Hira’nın akıl hastanesine düşmesi kısa bir flashbackle ve intikam için yaptığı detaylı plan filmde sadece uygulama aşamasıyla izleyicinin karşısına çıkıyor. Geçtiğimiz yıl gösterime giren Şeytan Oyunu filminde İstasyon filminin çekimlerinin yapıldığı benzin istasyonunda geçen kısa bir sahnede, kullanılan göndermeli bir cümle ile İstasyon filmine göz kırpılmıştı. İstasyon’da ise diğer filme gönderme adeta şapka üzerinden yapılıyor. Bu filmde Komiser Servet’i canlandıran, bahsi geçen filmde de yer alan Burak Ergün, o film boyunca çıkarmadığı şapkasını Güneş Cyrina Özek’e devretmiş.
Sonuç olarak İstasyon; 63 dakikalık uzunluğu ve oyuncuların yapay performanslarıyla ele almaya çalıştığı önemli hikâyeyi harcıyor ve vasat filmler arasında hızla yerini alıyor.
Not : 4 / 10