“Kurşun Yağıyor, Kanlar Akıyor”
Uğur Karakuzu Film yapımcılığında Zonguldak’ın Gökçebey İlçesi’nde çekilen Ehrimen: Kanlı Yol filminin yönetmen koltuğunda Koyver Gitsin (2018) filminin de yönetmenliğini yapmış olan Kemal Danacı oturuyor. Senaryo yönetmen Danacı ile birlikte Onur Özcan tarafından kaleme alınmış. Görüntü yönetmenliğini de Özcan’ın üstlendiği filmin sanat yönetmenliğinde ise Atakan Çiçek bulunuyor. Filmin oyuncu kadrosunda ise Mustafa Aydın, Erol Sertel, Sevim Çömlek, Duhan Çetin, Metin Köse, Aykan Sağ, Turgut Çömlek, Ziya Gökalp Görentaş, Murat Yılmaz, Aydın Kulunçlu, Liva Nur Danacı gibi isimler bulunuyor.
4 Haziran 2021 olarak açıklanan gösterim tarihi önce 20 Ağustos 2021 olarak değiştirilen sonrasında ise 2 Temmuz 2021 olarak güncellenen filmin konusunu bir korku filmi çekimi için gidilen Anadolu kasabasında ekibin başından geçen olaylar oluşturuyor. Kanlı Yol adında korku filmi çekmek için Anadolu’da bir köye giden film ekibi, çekimin başlayacağı günün gecesinde aynı kâbusla uyanır. Bunun iyiye işaret olmadığını düşünen 70 kişilik ekibin 66’sı İstanbul’a geri döner. Fakat olayı araştırmak için filmin yönetmeni Fatih, görüntü yönetmeni Gürsel, sanat yönetmeni Meyra ve sesçisi İsmail köyde kalmaya karar verirler.
Covid-19 pandemisi nedeniyle uzun zamandır kapalı olan sinema salonlarının ilk açılışında Hababam Sınıfı Yaz Oyunları (2021) ile geçen yıl (6 Kasım 2020) gösterime girerek 4 hafta vizyonda kalan ve 11.608 kişi tarafından izlenen Son Şaka (2020) filmlerinin ücretsiz gösterimlerinin yanı sıra Fast & Furious 9, Cruella, My Salinger Year, Relic gibi yabancı yapımların arasından 131 salonla Türk korku sinemasının pandemi sonrasının açılışını gerçekleştiren Ehrimen Kanlı Yol, Türk korku sinemasında çokça örneğine rastladığımız found footage yani buluntu filmlerden biri.
Türk korku sinemasında karşımıza çıkan, az maliyetle gerçekleştirilen amatör yapımlardan ilk bakışta sıyrılmasını sağlayan unsur filmin çekim ve görüntü kalitesi. Karanlık çekimlerde dahi ışık kullanımı diğer yapımlara nazaran oldukça başarılı. Mekân kullanımı ve sanat yönetimi de benzerlerine nazaran parmak ısırtan filmin oyuncularının performansları da yapay olmasa da gerçekçi de sayılmaz. Filmin en büyük handikabı jenerik öncesi çıkan açıklamada gerçek olayların kısaltılmış gerçek versiyonu olduğunun söylenmesine rağmen, fon müziği bulunmaması gereken çoğu sahnede duyulan fon müziğinin gerçekçiliğe darbe vurması. Başka bir sorun ise yanlış bilgiler üzerinden ilerlenilmesi ve bu bilgilerin neredeyse tüm diyaloglara sürekli aynı şey söyleniyormuş hissi verecek şekilde serpiştirilmesi. Anadolu inancından gelen Şamanizm tabanlı inanışlarda yer alan at, sığır, kaplumbağa, kurt, geyik gibi doğa hayvanlarına ait nesnelerin uğur ya da koruyucu nesne olarak kullanılması durumu tersine çevrilerek görülen her hayvan kemiğine “büyü” denilmesi hayli sığ ve hatalı olmuş. Bahsi geçen durumlara rağmen, birçok amatör filmde yapılan kötü makyaj, piksel piksel ayrılan felaket görsel efekt vs. kullanımından kaçılması ise filme değer katıyor.
Sonuç olarak Ehrimen: Kanlı Yol; pandemi sonrası Türk korku sinemasının ilk örneği olmakla kalmayıp sinema çıkışı gözlerimizi kaybetme ihtimalimiz olmadan rahatlıkla izleyebileceğimiz ancak biraz fazla uzatılmış vasat bir yapım.