“Devamsızlık Vezir Etmez…”
Boyoz Yapım yapımcılığında çekilen, ilki bu yılın ocak ayında gösterime giren Cin Bebek filminin devam filmi olan Cin Bebek 2’nin yönetmen koltuğunda da ilk filmde olduğu gibi Bülent Aydoslu oturuyor. Senaryosunu da ilk filmde olduğu gibi yönetmen Aydoslu’nun kaleme aldığı filmin görüntü yönetmenliğini bu kez Bahadır Abşin üstlenirken, müzikler Geeflow Musab imzası taşıyor. Filmin oyuncu kadrosunda ise Buse Sevindik, Ömer Polat, Onur Çimen, Umut Şeddadi, Esra Kocabaş gibi isimler bulunuyor.
Cin Bebek filminin devamı niteliğinde olan Cin Bebek 2’nin konusunu cin kavimleriyle kendi mücadelesini vermek durumunda kalan Doğa’nın hikâyesi oluşturuyor. Ziffar adında bir cinden hamile kalan Doğa, cin bebeği doğurmak zorunda kalmıştır. Hem insan hem de cin karışımı olan bu bebeğin sahibi olmak isteyen Cin kavimleri; insan bedenlerini esir alarak bebeğin peşine düşerler. Kendini bir anda başka bir savaşın içinde bulan Doğa, bu durumdan kurtulmak için Müslüman bir cin aşiretiyle geri dönüşü olmayacak bir anlaşma yapmak zorunda kalır.
İlk film olması dolayısıyla ve içerdiği sosyal mesajlar sayesinde hataları kapatan ilk filmden sonra gelen devam filmi maalesef üzeri kapatılamayacak fazlalıkta hatalarla dolu. Devam filmi olan ve ilk filmdeki olaylardan birkaç gün sonrası ile başlayan filmin Emel karakteri bu filmde başka bir oyuncu tarafından canlandırılıyor. İlk filmdeki Büşra karakteri ise bu filmde başka bir rol ile karşımıza çıkarken, ilk filmde kullanılan malzemeler saklanmamış olacak ki, köyün delisinin koynunda gezdirdiği fotoğraf ve dolayısıyla âşık olduğu kadın dâhi değişime uğruyor. Bu devamlılık hatası, olayların birbiriyle ilintili olarak devam ettirildiği birkaç Türk korku filminde daha karşımıza çıkan bir durum. Yurtdışında devam filmi ya da remake yapılırken dâhi dikkat edilen hususlar, gösterimleri arasında yalnızca 7 ay bulunan iki film arasında sağlanamıyorsa bu bir devam filmi olmaktan haliyle çıkıyor ve devam filmi kriterlerini karşılayamıyor.
İlk filmin sosyal mesajları arasındaki “atanamayan öğretmen” ise atanmayı başarıyor ve sosyal mesaj bu kez “umut” içeriyor. Filmin diğer sorunları ise ilk filmdekiler ile aynı; gereksiz uzatılan sahneler, olmasa daha iyi olurdu dedirten görsel efektler… Bu filmde tiyatral performans yerine yapay oyunculuklar karşımıza çıkıyor. Filmde seçilen ve kullanılan çekim açıları hatalarla dolu…
İşin aslı, ilk filmde gereksiz görünen ve filmin akışı içinde bir önem teşkil etmeyen sahneler olmasa; ikinci filmde de sıkıcılık boyutunda uzatılmış (odada, gelen meçhul sesi uzun uzun arama sahneleri gibi) sahneler yer almasa; iki film tek bir film olarak sunulabilecekken zorlama bir ikinci film ortaya çıkmış. Üstelik devamlılık hataları ve tutarsız noktalar da bu yüzden daha çok dikkati çekiyor. Dahası, 81 dakikalık ikinci filmin ilk on dakikaya yakın süresi de ilk filmi hatırlatmaya yönelik flashbackler ile doldurulmuş.
Sonuç olarak Cin Bebek 2, pandemi süreci halen devam eder ve vaka sayıları artarken, aslında halen kapalı olması gereken sinema salonlarında, seyirciyi tatmin etmekten uzak 81 dakika sunuyor…