“Polisiye ile Gerilim Ekseninde Bir Farkındalık Projesi”
Turano Film yapımcılığında çekimleri 2017 yılında Mersin ve Tarsus’ta gerçekleştirilen filmin yönetmen koltuğunda ilk uzun metraj deneyimiyle Sultan Nil Turan oturuyor. Meme kanserine karşı farkındalık yaratmak amacıyla yazılan senaryo da yine bu hastalıkla mücadele etmiş olan yönetmen Turan’a ait. Filmin müzikleri Salahi Bozkurt imzası taşırken, filme özel bestelenen “Kalpten Gerdanlık” şarkısının sözleri yönetmen Sultan Nil Turan ve şarkıcı Bahadır Örs’e; müziği ise filmin müziklerinde de imzası olan Salahi Bozkurt’a aitken; bu şarkıyı icra eden ise Grup Feza. Görüntü yönetmenliğini Erdi Yaygun’un üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda ise Soydan Soydaş, Suavi Eren, Tayfun Sav, Altuğ Seçkiner, Eray Akıncı, Serap Oğan Eren, Bilge Yalçınkaya, Recep Aydın, Gizem Nur Doğa, Bahar Özkan, Salman Ataş, Sevgi Turan, Fatma Hazal Bozdağan, Zeynep Bektaş, Nurseren Tor, Mertcan Polat, Can Beslen, Gürkan Kaya gibi isimler bulunuyor.
Polisiye bir senaryo içeren gerilim ağırlıklı filmin konusunu insan kalbinden yapacağı gerdanlık için cinayetler işlemeye başlayan bir takı tasarımcısının hikâyesi oluşturuyor. Ünlü bir takı tasarımcısı olan Akın, insan kalbi kullanarak yapacağı bir gerdanlık tasarlar ve tasarımını gerçekleştirmek için de cinayetler işlemeye başlar. Tasarımını tamamlamadan polise yakalanmak istemeyen Akın’ın, öldürdüğü her kurbanıyla, geçmişe dayanan dolaylı bir ilişkisi vardır.
Dram, komedi gibi türlere nazaran daha az sayıda üretilen; Beyza’nın Kadınları (2006), Sis ve Gece (2007), Av Mevsimi (2010), Ejder Kapanı (2010) gibi filmlere benzer şekilde polisiye ağırlıklı bir gerilim olan ve bir seri katil ekseninde ilerleyen filmin çekimleri başarılı. Neredeyse tüm karakterlere ait farklı evlerden, hastane ve emniyete değin oldukça fazla sayıda mekân kullanılan filmde, birkaç karakterin kişilikleri ile evlerindeki dekor detaylarının bir kısmı örtüşemese de genel olarak yansıtmak istedikleri karakter uzantılarını mekânlar üzerinden işlemeye çalışmış olma çabaları izleyiciye ulaşıyor. Parmak izine dikkat eden bir katil gibi ince polisiye detaylar başarılı biçimde senaryoda karşımıza çıkarken, “erken teşhis hayat kurtarır” sloganın doktorun kupasında minik bir detay olarak görülmesi hoş bir jest olarak dikkatli izleyicilerin karşısına çıkıyor. Ancak bu sahnenin hemen akabinde bir pizza kutusunun üzerinde aynı sloganı görmek biraz üzücü, birçok detaya dikkat edildiği halde pizza kutusunda olmaması gereken bu detay biraz göze batsa da olayların birden hızlanmasıyla hemen unutuluyor.
Oyuncuların performansları orta. Eksik Sayfalar (2013) ve Helâk: Kayıp Köy (2015) filmlerinden hatırlayacağımız Soydan Soydaş, filmin temposunu en çok yükselten oyuncu. Kuzey-Güney dizisinde yer alan bar sahnesi için Kıvanç Tatlıtuğ’u da çalıştıran dövüş sanatları ustası Salman Ataş ve gerçek hayatında da başhekim olan Recep Aydın diğer oyunculara nazaran öne çıkan diğer iki isim. Yer yer diyaloglar kendini tekrar eder duruma sürüklense de hikâyenin akışı ve yarattığı gerilim filmin izleyici açısından akmasını sağlıyor. Bu isimlerin dışında yer alan oyuncuların yapay durmalarının altındaki asıl neden, senaryodaki diyalogların olay örgüsü kadar özenli yazılmamış oluşu gibi görünüyor. Diyaloglardaki aksamalar nedeniyle başta emniyette geçen sahneler olmak üzere bazı sahnelerde filmin temposunun ciddi ölçüde düştüğünü söylemek mümkün. Her ne kadar bu tarz aksaklıklar başta Tayfun Sav’ın canlandırdığı emniyet müdürü karakterine atfedilen esprili diyaloglar ile geçiştirilmeye çalışılsa da maalesef Sav’ın performansı bile bu aksamaların izleyiciye yansımasını engelleyemiyor.
Sonuç olarak Türkiye’de yalnızca 9 lokasyonda gösterimde olan Kalpten Gerdanlık, az sayıda örneği olan filmlerden biri olması ve farkındalık yaratma çabalarıyla, yönetmenin ilk uzun metraj çalışması olarak bir şansı hak ediyor.
Not : 5 / 10