“Kontrolsüz Güç, Güç Değildir”
Dras Film Pictures yapımcılığında çekilen ve geçen yıl gösterime giren Cin Tepesi’nin yapımcısı Bilinmeyen Channel; Kapalak Kızı filminin yapımcısı Nova Prospect; bu yıl gösterime giren Musabbar filminin yönetmeni Engin Rotin Tutuş gibi birçok kişi ve yapımcının destek verdiği Kulyas: Lanetin Bedeli filminin yönetmen koltuğunda sosyal medyada Çeken Adam olarak bilinen Yunus Şevik bulunuyor. Filmin senaryo koltuğunda ise Esma Şevik ile birlikte geçen yıl gösterime giren Cin Çeşmesi, Kabus, El Ummar gibi filmlerin senaryo yazarlığını yapmış olan Mustafa Miraç Kaya bulunuyor. Filmin görüntü yönetmenliğini Arda Üzmez üstlenirken, filmin müzikleri Mustafa Yazıcıoğlu ve Samet Önder Kök’e ait. Sountrackinde ünlü rapçi Kodes’in filme özel bestelediği bir parça da bulunan filmin çekimleri İstanbul’un Çatalca ve Şile gibi ilçelerinde gerçekleştirilmiş. Filmin oyuncu kadrosunda ise Halil Kumova, Kübra Kılınçkaya, Nurdan Paksoy, Emre Kılın, Erdem Yılmaz, Necdet Onur Serimer gibi isimlerin yanı sıra konuk oyuncu olarak Gizem Tan ve Can Yavuz gibi fenomenler de bulunuyor.
Filmin konusunu fotoğraf çekmek için gittikleri köyde, Kulyas cin kabilesinin vahşetiyle mücadele etmek durumunda kalan gençlerin hikâyesi oluşturuyor. Yüzyıllar önce büyücü Potifar tarafından hapsedilen Kulyas kabilesinin cinleri insanoğlunun hırsı yüzünden yıllar sonra serbest kalmıştır. Cin kabilesinin lideri Mureh insanlarla bedeli ağır olan bir anlaşma yapar. Anlaşma karşılığında her yıl bir insan kurban alacak ve aldığı bedeni kullanarak insana dönüşebileceklerdir. Fakat aldıkları bedenlerle birlikte insanoğlunun hırsını da almış olurlar. Aradan geçen zamanda aldıkları canlara doymayan Mureh yeni kurbanlarını beklerken; Anıl, Görkem, Beyza ve Defne adında dört genç düzenlenen ödüllü fotoğraf yarışması için Mureh’in yaşadığı Deli Gelin kasabasına gelirler. Tarif edilen oteli bulamayınca köyün hocası Kanber Hoca, gençleri misafirhaneye yerleştirir. Artık gençler için kâbus dolu bir serüven başlamıştır çünkü içlerinden birisi köyün soyundan gelmektedir ve gençler olacaklardan habersizlerdir. Bir kısır döngünün içerisine düşen gençler köyün sınırlarını zorlayarak cinlerin vahşetinden kurtulmaya çalışacaklardır.
Çekimleri, özel efekt ve makyajları, mekân seçimleri başarılı olan filmin içerisinde halk inançları başarılı bir biçimde serpiştirilmiş. Anadolu’da anlatılagelen bir hikâye etrafından şekillendirilen filmde cinlerin yaşadığına inanılan yerlerden, insanlarla olan ilişkilerine değin birçok unsura rastlamak mümkün. Artık izleyicilerin sıkılmaya başladıkları alışıldık büyü ve musallat düzleminde bulunmayan film, üzerine çalışıldığı oldukça belli olan bir senaryoya sahip. Yaratıcı ve çok sayıda korku sahnesi barındıran filmin tek kusuru daha önce El Ummar filminde de performansıyla filmin daha da başarısız olmasına katkıda bulunan Nurdan Paksoy’un bu filmde de başrol karakterlerden birini canlandırıyor olması. Paksoy dışındaki tüm oyuncular performanslarıyla sınıfı geçerken, özellikle başarılı oyuncu Halil Kumova bir tık öne çıkarak da göz doldurmayı başarıyor.
Hikâyeyi tüm filme yayma adına mekânlar arası geçişler sırasında efsanelerin anlatılması filmi emsallerinden farklı kılan yönler arasında. Keza filmde yer alan cin çarpma sahnesi de şimdiye dek hiç başvurulmayan bir yöntem kullanılarak izleyiciyle buluşturulduğu ve bu sahne de filmin girişinde yer aldığı için hem seyir zevki artıyor hem de izleyicinin filmden beklentisini yükseltiyor.
Sonuç olarak Kulyas: Lanetin Bedeli, kaliteli çekimleri, çalışıldığı belli olan senaryosu, başarılı mekân tasarımları ve güçlü destekçileriyle sinemada izlenmeyi hak eden yapımlardan biri olarak başarısız Türk korku filmleri arasından rahatlıkla sıyrılmayı başarıyor.
Not : 7,5 / 10