“Havas mı Büyüden Çıkar, Büyü mü Havastan?”
İgamedya Yayıncılık ve FK Productions yapımcılığında çekilen Havas İlm-i Cin filminin yönetmen koltuğunda Lanetli Anahtar (2016), Kafir: Cuhenna Cin Kabilesi (2018) ve Astral Seyahat (2019) filmlerinin de yönetmenliğini yapmış olan Hasan Gökalp oturuyor. Senaryosunu da yönetmen Gökalp’in kaleme aldığı filmin görüntü yönetmenliğini Yavuz Petek üstlenmiş. Müzikleri Ömer Yiğit tarafından yapılan filmin oyuncu kadrosunda ise Fırat Kahraman, Elif Çapkın, Selçuk Kılıç, Seda Keskol, Ceylan Yalın, Doruk İnan, Tolga Bengü, Gülsüm Arife Üstün gibi isimler bulunuyor.
Filmin konusunu evlilik hazırlığında olan nişanlı bir çiftin yaşadığı paranormal olaylar oluşturuyor. Nişanlı ve evlenme yolunda olan Ali ile Sinem, metropol şehrin sakin bir ilçesinde aynı evde hayat sürdürmekteler. Ali sıklıkla paranormal olaylar yaşamaktadır. Ali’nin yaşadığı olaylar kendisinde duygu durum ve davranış bozukluğu gibi etkiler göstermektedir. Bu durum nişanlısı Sinem’e yansımakta ve çift arasında anlaşmazlıklara ve gerginliklere sebep olmaktadır. Ali geceleri sık, sık, paranormal olaylar ve kabuslar yaşamaktadır, gece yarısı ansızın korku ve panik içinde uyanmaktadır. Ali’nin yaşadığı paranormal olaylar nişanlısı Sinem’i de tesiri altına alır. Çiftin yaşadığı olaylar üzerlerinde daha kötü sonuçlar doğurmaya başlar. Yaşadıkları olayları arkadaşları Tahir ve Merve ile paylaşan Ali ile Sinem’e arkadaşları ünlü bir medyuma götürerek destek verirler. Medyuma giden Ali ile Sinem, Ali’nin üzerinde büyü olduğunu ve bu büyünün Sinem’e de tesir ettiğini ve Ali’nin ilk eşinin ve çocuğunun da bu büyüden sebep hayatlarını kaybettiklerini öğrenirler. Medyum büyüyü çözmeye çalışırken, paranormal olaylar etkisini sürdürmeye devam eder.
Çekim kalitesi başarılı olsa da çekim açıları başarısız olan filmin oyuncularının performansları da oldukça kötü. Merve karakterini canlandıran Seda Keskol’un çabalarına rağmen daha önce Kafir: Cühenna Cin Kabilesi (2018), Astral Seyahat (2019), Kiki: Lanet-i Cin (2020), Akıl Bozan (2021) filmlerinden hatırlayacağımız Elif Çapkın; televizyon dizisi Alparslan: Büyük Selçuklu (2023)’da oynamış olan Fırat Kahraman ile Deney (2020) ve Annis Ölüm Gecesi (2022) filmlerinin yanı sıra Payitaht Abdülhamit (2019) ve Savaşçı (2019) gibi dizilerden anımsayacağımız Selçuk Kılıç’ın performansları vasatın da altında olarak karşımıza çıkıyor. Senaryonun başarısızlığı ve diyalogların anlamsız tekrarları gibi sorunların da buna eklenmesi ile birlikte gerçekçilik film açısından adeta bir hayale dönüşüyor. Sanat yönetimi için benzerlerine nazaran çaba sarf ettiği görülen yapımda, ölen eşi ile oğlunu mezarlık yerine ormana gömmek, gece kabus gördüğü için uyuyamamasına rağmen sürekli “Hadi yatalım” veya “Hadi uyuyalım” diyen karakterler gibi anlamsızlıklara; bir ilim olan Havas’ın bir büyü türüymüş gibi gösterilmesine varana değin birçok sorun bulunuyor. Görüntü yönetmeni ve sanat yönetmeninin duvarları dolu göstermek adına asmış olduğu birbiriyle alakasız olan tabloların orantısızlığının çekimler sırasında, kadrajda görülmeyerek devam edilmesi dahi maalesef özensizlik kokuyor. Bütün bunlara ek olarak, ışıkların kapalı olduğu ve sadece kendisine uzak masa lambasının yandığı bir ortamda kadın karakterin kitap okuma mizanseni de filmin kadraj ve mantık hatalarının zirvesine yerleşiyor.
Sonuç olarak Havas İlm-i Cin; göz yoran türdeşlerinden çekim kalitesiyle ayrılsa da oyuncuların performanslarının yetersizliği, özensizlik ve inandırıcılıktan uzaklığı nedeniyle sınıfta kalmaktan kurtulamıyor.