“Bata Çıka…”
Kolombiya yapımı Quicksand, Türkiye’de gösterime girdiği adıyla Bataklık filminin yönetmen koltuğunda Malos Dias (2019), Llanto Maldito (2021) gibi filmler ile La Ley Secreta (2018), Bolivar: Una lucha admirable (2019), Distrito Salvaje (2019), MalaYerba (2021-2022), Ritmo Salvaje (2022) gibi dizilerin de yönetmenliğini yapmış olan Andres Beltran oturuyor. Senaryosunu Matt Pitts’in kaleme aldığı filmin görüntü yönetmenliğini Sandiago Otoya üstlenmiş. Müzikleri Manel Jose Gordillo tarafından yapılan filmin oyuncu kadrosunda ise Carolina Gaitan, Allan Hawco, Sebastian Eslava ve Andres Castaneda gibi isimler bulunuyor.
Filmin konusunu ormanda hayatta kalmaya çalışan bir çiftin yaşadıkları olaylar oluşturuyor. Boşanmak üzere olan Sofia ile Josh, Kolombiya’daki bir yağmur ormanında yürüyüş yaparken çamur bataklığına saplanırlar. Hayatta kalmak istiyorlarsa ormanın zorlu koşullarıyla mücadele etmek ve hayatta kalmak için birlikte çalışmak zorundalardır.
Filmin çekimleri ve oyuncular oldukça başarılı. Özellikle Carolina Gaitan ile Allan Hawko’nun performanslarına dayanan filmde boşanma arifesindeki çiftin arasında yaşanan gerilim atmosferi, ormanda bataklığa saplanıp oradan kurtulmaya çalışırken yaşadıkları gerilimler ile üst seviyelere çıkıyor. Gaitan ve Hawko’nun oldukça gerçekçi ve inandırıcı performansları bu gerilim havasının seyirciye daha kuvvetli yansımasını sağlıyor. Yabancısı olduğunuz herhangi bir turistik bölgeye gittiğinizde başınıza gelebilecek olaylara dayanarak ilerleyen film; karakterlerin bataklıkta yani tek bölgede sıkıştıkları ve oldukça uzun geçen süre boyunca da gerilimin bir an düşmesine olanak tanımıyor. Frozen (2010), The Shallows (2016), Beast (2022) gibi filmlerde olduğu gibi elindeki materyaller ile hayatta kalma savaşını içeren filmin afişinde kullanılan piton yılanı ise maalesef Afrika dışında bir kıtada karşımıza çıkamayacak kadar nadir bir tür.
Filmin bataklığa kadar gidiş sürecinde senaryoda hissedilen boşluklar sonrası bataklığa sıkışıp kalındığında kullanılan seçeneklerin biraz gerçekdışı olması, oyuncuların başarılı performanslarının önüne geçiyor ve bu durum da filmin inandırıcılık konusundaki çabalarına darbe vuruyor. Erkek karakterin ceketini ip olarak kullanarak kadını dışarı çekmeye çalışmaması, yanlarına çekmeyeceğini bilseler dahi cep telefonu bile almamış olmaları, “Hareket edemiyorum” dedikleri bataklığın içinde bir ceset bulup havaya kaldırıp ardından da onun sırtındaki çantayı çıkarıp içini kurcalayabilecek kadar hareket edebilmeleri ve tabii oldukça küçük olan bu bataklıktan çıkmak için yakınlarındaki kısımlara atlamayı ya da kendilerini o tarafa doğru çekmeyi dahi denememeleri gibi pek çok durumdan söz edilebilir.
Sonuç olarak Quicksand; senaryo ve mantık hataları nedeniyle sınıfta kalan, oyuncuların performanslarının başarısının dahi inandırıcılığın artmasına etki edemediği orta halli bir hayatta kalma filmi…