“Ve Şaman Davuluna Vurdu”
BYFY ile Sun Global Medya ortaklığında çekilen Gece Gelenler filminin yönetmen koltuğunda Ezan (2015), 666 Cin Musallatı (2017), Mezarlık (2018) filmlerini çeken Fuat Yılmaz oturuyor. Önceki filmlerinde olduğu gibi bu filmin senaryosunda da kendi imzası bulunuyor. Görüntü yönetmenliğini Hamza AlFakhry’nin üstlendiği filmin müzikleri Gürkan Çakıcı’ya ait. Çekimleri Samsun’da gerçekleştirilen filmin başrollerinde ise Murat Seviş, Müge Taştan, Tahsin Dursun, Halil Topal, Mustafa Uyar gibi isimler yer alıyor.
Türk korku sinemasında Büyü (2004) filmindeki büyücü kadından bu yana, ilk kez şamanik öğelerin yüksek miktarda kullanıldığı Gece Gelenler, insanları tedavi eden iyi bir şamanın hikâyesine odaklanıyor. Bir köyde insanlara yardım eden ve şifa dağıtan bir şamana tedavi etmesi için hasta bir kadın getirilir. Bu kadın hasta, şamanın geçmişini göremediği ve hastalığını tespit edemediği, yakın zamanda kendisine gelen üçüncü hastadır. Şaman, kadını tedavi edebilmek için evindeki odalardan birine yerleştirir ancak bununla beraber paranormal olaylar yaşanmaya başlar.
Filmin başlangıcında bulunan şamanizme dair bilgiler, bu konuda bilgi sahibi olmayan izleyicilerin filmi anlayabilmeleri için yerleştirilmiş olsa da hem girişin bu biçimde verilmesi hem de filmin girişindeki 20 dakikaya yakın sürenin şamanın kendisini tedavi etmesi amacıyla getirilen hastaları tedavi etme süreçlerini içerdiğinden, bu kısımların kurmaca belgesel türünde olduğunu söylemek mümkün. İlk yarıda, kurmaca belgesele benzer sahneler sonrasında aralara serpiştirilmeye başlayan korku ve gerilim atmosferi, ikinci yarıda yükselişe geçiyor.
Kurmaca belgesel tadındaki sahnelerde, şamana gelen hastaların her birinin farklı tedavi yöntemleriyle iyileştirilmesine, kayıp eşyanın bulunmasından büyü bozulmasına, astral seyahatten kötü ruh çıkarmaya değin birçok farklı ritüel, ayin ve tedavinin uygulanması, şamanik öğelere dair izleyicilerin bol miktarda farklı bilgiyi edinmesine olanak sağlıyor.
Mekân kullanımı tek evle sınırlı olan ancak bu sınırlı mekânı başarılı biçimde kullanan filmin sanat yönetimi de amatör yapımlara nazaran hayli başarılı. Şaman karakterinin ritüeller sırasında kullandığı malzemelerin antika olması da sanat yönetimi hanesine artı olarak işleniyor.
Daha önce D@bbe (2006), D@bbe: Zehr-i Cin (2014), D@b6e (2015), Mezarlık (2017) gibi filmlerden tanıdığımız Murat Seviş; Büyü 2 (2017)’den anımsayacağımız Müge Taştan; Ezan (2015), 666 Cin Musallatı (2017), Mezarlık (2017) filmlerinde oynayan Tahsin Dursun gibi isimler çok öne çıkmayan ama yapay da olmayan performanslarıyla filmi yürütmeyi başarıyorlar.
Yönetmen Yılmaz, önceki filmlerine nazaran farklı ve işlenmemiş bir konuyu öne çıkararak farklılık yaratmayı; şamanik öğeleri olabildiğince başarılı biçimde görselleştirmeyi başarsa da filmin gereksiz uzatılan bazı ritüel sahneleri, ses-görüntü senkronizasyonlarındaki sorunlar ve birçok sahnede müziğin anlamsızca öne çıkarılması yönetmenin bu çabalarına darbe vuruyor. Özellikle müziğin çok yükseldiği sahnelerde diyaloğun başlayacağının altını çizen müzik kısılmaları gibi teknik hatalar, izleyicileri filmden biraz koparıyor. Bu ve bunun gibi faktörler bir araya gelince, filmin finalinin seyirci üzerinde beklenen etkiyi yapması da oldukça zorlaşıyor.
Sonuç olarak Gece Gelenler; içerdiği aksaklıklara rağmen, Türk korku sinemasında bir şamanın hayatına odaklanan, şamanik unsurları ve ritüelleri bolca kullanan ilk yerli korku filmi olarak türdeşlerinden kendisini ayırmayı başarıyor.
Not : 5 / 10