“Senaryodaki Fail-i Meçhuller”
B Kare Film ve Şehr-i Sinema yapımcılığında çekilen Humraz Cin Tarikatı’nın yönetmen koltuğunda, daha önce çekim haberleri yayınlanan ancak çekimlerinin bitip bitmediği belirsiz olup gösterime girmeyen Fısıltı El-Ruh (2016) ve Şeytani Habis (2017) filmlerinin yönetmenliğini yaptığı duyurulan Tayfun Can Demirtaş oturuyor. Bu filmlerin yanı sıra, Humraz Tarikat isimli bir başka filmin de çekimlerine başlandığının haberleri 2017 yılında duyurulmuştu (Bu filmlere dair bilgiler Türk Korku Sineması Kronolojisi 2. Cilt (2016-2017) kitabında görülebilir.) Senaryosu da yönetmen Demirtaş’a ait olan filmin müzikleri İlkkan Çoban imzası taşırken, görüntü yönetmenliğini Veli Düzgün üstlenmiş. Filmin oyuncu kadrosunda ise Bahar Günal, Muhittin Gündeşli, Enver Kurucan, Atakan Teke, Duygu Gökçe, Emre Sezer Kılıççeken, Serhat Gündoğdu, Muhammed Efe Üstündağ gibi isimler bulunuyor.
Film, arkeoloji tahsili yapan Tuğba’nın, Humraz isimli bir cin tarikatını araştırma sürecini konu ediniyor. Arkeoloji bölümünde yüksek lisans yapan Tuğba gençliğinde anne ve babasını faili meçhul bir şekilde kaybetmiştir. Araştırmalarında Derinsuyluk Köyü etrafında Humraz isimli eski bir tarikatın izlerine rastlar. Ağabeyi Selim ve danışmanı olarak başvurduğu hocası, bu konuyu araştırmak için gece geç saatlerde bölgeye giden Tuğba’ya yol gösterir. Tuğba tüm bunların sonucunda kan dondurucu gerçekle yüzleşecektir.
Özellikle 2016 yılında yavaş yavaş artmaya başlayan, son dönemde ise durdurulamaz bir hacme ulaşan amatör yerli korku filmlerine Humraz Cin Tarikatı ile bir yenisi daha ekleniyor. Ülkemizde maliyeti oldukça düşük olduğu için çoğunlukla tercih edilen, yurt dışında ise Cannibal Holocaust (1980) ile başlayıp The Blair Witch Project (1999) ile ivme kazanan found footage yani buluntu film tarzında çekilen Humraz Cin Tarikatı, benzerlerinden kendisini ayıracak yaratıcı bir özgünlüğe sahip olmasa da Muhittin Gündeşli’nin gerçekçi performansıyla kendini izlettirmeyi başarıyor. Hikâye iyi başlasa da senaryo maalesef kâğıt üzerinde durduğu şekilde perdeye yansıtılamıyor; Tuğba neden 4 yıldır bu tarikatı araştırıyor, hocaya neden uğruyor gibi soruların yanı sıra hocaya uğradığında öğrenilmesi gereken bir şey var elbet ama repliklerin gerekli cevapları içermemesinden kaynaklı boşluklar filmde yoğun olarak izleyicinin karşısına çıkıyor. Kısacası filmin özetini okumadan sinema salonuna girdiğinizde Tuğba’nın neden ağabeyiyle yaşadığını öğreniyor ancak ailesinin faili meçhul bir şekilde öldüğünü öğrenemiyorsunuz. Anlamsız uzunluktaki kahvaltı sahneleri ve köye gidiş öncesinden sonra asıl uzun tutulması gereken terk edilmiş köy sahneleri izleyicilerin beklentisini karşılayamayacak kadar kısa kalıyor.
Sonuç olarak Humraz Cin Tarikatı, kendinden önce defalarca denenmiş buluntu film tarzına yenilik katamayan, Gündeşli kadrosundan çıkarıldığında inandırıcılığı kalmayan amatör yapımlardan biri olarak kayıtlara geçiyor.
Not : 5 / 10