“Dört Yanlış, Bir Doğruyu Götürür”
BMS Film yapımcılığında, çekimleri İstanbul’da Ağva Çelebi Köyü ve Kocaeli’nde gerçekleştirilen ve ilk gösterim tarihi olarak 25 Aralık 2020 tarihini alan ancak önce pandemi nedeniyle belirsiz bir tarihe ertelenen sonrasında ise 5 kez gösterim tarihini değiştiren Enna: Kara Büyü filminin yönetmen koltuğunda Semur 2: Cinlerin Büyüsü (2020) filminin de yönetmenliğini ve senaristliğini; Cin Deresi: Müsfer (2019)’in de yapımcılığını üstlenen Burak Çelik oturuyor. Görüntü yönetmenliğini ise Ecinni (2028), Jinna: Karabasan (2019), Semur 2: Cinlerin Büyüsü (2020) filmlerinin de görüntü yönetmenliğini; Mircin (2019) filminin ise yönetmenliğini yapmış olan Ahmet Yaşar Gümüş’ün üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda ise Vedi Izzi, Fereshteh Azadbakhsh, Sevil Akdağ, Erhan Tursun, Kaan Şahin gibi isimler bulunuyor.
Filmin konusunu birbirini hiç tanımayan iki arkadaş grubunun esrarengiz olayların yaşandığı bir köyde yaşadıkları olaylar oluşturuyor. Dedesinin ölüm haberini alan Kürşat, yanına iki arkadaşını da alarak dedesinin yaşadığı köye gider. Cenaze sonrasında bir fotoğraf sergi çalışması için o bölgeye gelen ancak arabaları çalındığı için yolda kalan Emel ve Sofia ile karşılaşırlar. Bir sonraki gün yola çıkacakları için geceyi Kürşat’ın dedesinin evinde geçirmeleri gerekecektir. Ancak bu gece onlar için çeşitli sürprizler barındırmaktadır.
Hikâyesi ve olay örgüsü iyi düşünülen, iki ayrı hikâyenin kesişme üzerinden bağlandığı film maalesef senaryoya iyi yansıtılamamış; oyuncuların performansları, başarısız diyaloglar da senaryonun başarısızlığına eklenince iyi olabilecek bir film baştan çöpe gitmeye mahkûm olmuş. Tüm bunların üzerine ses kurgusunda sorunlar bulunan filmin çekimlerinde gerçekçiliği bozan birçok çekim hatasının yanı sıra mantık hataları da karşımıza çıkıyor. Korku sahneleri öncesinde ses ayarı yapılamadığından yer yer müzik sesinin konuşma seslerini bastırdığı ve diyalogların anlaşılmaz olduğu ses kurgusu sorunları; cam masanın altından ve karakterin sırt açılarından yapılan çekimlerde kokain çekerken gösterilen Kürşat’ın kokaini çekmediğinin açıkça görünmesi gibi çekim hataları; arabaları çalınan Emel ve Sofia’nın cep telefonları yanlarında olmasına karşın Jandarma ya da polisi arayıp hırsızlığı bildirmeye çalışmamaları gibi mantık hataları zaten kötü olan oyuncu performanslarına eklendiğinde, izleyiciyi dışarı atan bir film ortaya çıkıyor. Serinin ilk filmi olduğu söylenen ve sinemaların gişelerine de buna ilişkin karton ayaklı küçük boy fotoblok poster dağıtmış olan filmin reklama ayırdığı bütçesini oyunculuk, senaryo ve çekimlerine vermesi bu hikâye üzerinden iyi bir proje çıkmasını sağlayabilecekken sınıfta kalmasına neden oluyor.
Filmi diğer amatör yapımlardan ayıran tek yanı, büyü sahnesi genellikle bu filmlerin jeneriğinde ya da girişinde yer alırken, Enna: Kara Büyü’de ise büyü sahnesinin son kısımlara saklanmış olması. Bu tercihin nedeni ise ikinci filmin sinyallerinin verilmeye çalışılması… Görüntü yönetmeni Gümüş’ün yönetmenliği yaptığı Mircin filminde görülen uyuşturucu vurgusunun bir benzerinin karşımıza çıktığı Enna: Kara Büyü’de, dededen kalan miras hikâyesi ile yönetmen Çelik ve görüntü yönetmeni Gümüş’ün beraber çalıştıkları Semur 2: Cinlerin Büyüsü’nü de anımsatacak noktalar bulunuyor.
Sonuç olarak Enna: Kara Büyü; iyi bir hikâye ile yola çıkmasına karşın bunu senaryo ve diyaloglara geçiremeyen, kötü oyuncu performansları ve ses kurgusundaki sorunlarla da izleyiciyi sinemanın büyüsüne kapılmaya teşvik edemeyen amatör yapımlardan biri.