“Okyanusu Geçip Derede Boğulmak”
BMS Film yapımcılığında İstanbul ve Kocaeli’nde çekimleri gerçekleştirilen Semur 2: Cinlerin Büyüsü filminin yönetmen ve senaryo koltuğunda Burak Çelik oturuyor. Ecinni (2018) ve Jinna: Kabasan (2019) filmlerinin görüntü yönetmenliğini; Mîrcîn (2019)’inse yönetmenliğini yapmış olan Ahmet Yaşar Gümüş’ün görüntü yönetmenliğini üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda ise Erdi Korkmaz, Cansel Aydos, Furkan Karaca, Bora Altınışık, Ülker Osmanoğlu, Kenan Balık gibi isimler bulunuyor.
Film, arkadaşlarıyla birlikte dedesinden gelen bir mektubun peşine düşen Alesia’nın, geçmişinde yaşadığı olaylarla yeniden yüzleşmesini konu ediniyor. Alesia çok küçük yaşta kötü bir ifrit tarafından rahatsız edilmektedir. Güçlü bir hoca tarafından kurtarılan Alesia aslen Rum asıllı olan ailesini kaybeder. 25 yaşında hayatının normal akışına devam etmekte iken dedesi Greeg’den gelen bir mektup ile hayatı değişir. Arkadaşlarını da yanına alarak mektubun peşine düşen Alesia, eski bir Rum köyü olan Yorgalar’a gider. Çünkü dedesi onun için altın değerinde bir şey bıraktığını söylemiştir. Ancak Yorgalar’da yaşanacaklar o ve arkadaşları için tam bir cehennem olacak, daha da kötüsü Alesia geçmişteki karanlık gerçeklerle yüzleşecektir.
Özellikle son dönemde fazlaca karşımıza çıkan amatör yapımlara göre çekimleri, görüntü kalitesi ve ışık kullanımı başarılı olan Semur 2: Cinlerin Büyüsü’nün en büyük sorunlarından biri 2017 yılında gösterime giren Semur: Şeytanın Kabilesi filmindeki gibi ses kurgusu. Özellikle de şehirde yer alan ev içi çekimlerdeki konuşmalarda mikrofon açılış ve kapanış sesleri her karakterin cümle başlaması ve bitişiyle duyuluyor. Bu da izleyiciyi biraz filmden koparıyor. Renk düzenlemesinden çekim kalitesine değin amatörlükten sıyrılmak adına çaba gösterildiği belli olan filmde küçük detaylar filmin inandırıcılığına sekte vuruyor. On yıla yakındır yaşanmayan, kapısı açılmamış olan eski bir evde yeni model çarşaf takımlarının kullanılması, ağır olduğu için geride bırakılması düşünülen sandığın arabadan çok uzağa taşınabilmesi gibi mantık hataları, böyle titiz bir görüntü kalitesinde yapılmaması gereken hatalar.
Bunların yanı sıra, girişte yer alan geçmişe dönük sahnelerde gereğinden fazla uygulanmış renk düzenlemesi ile görüntünün izleyiciye rahatça ulaşmasının önüne geçildiğini, bunun da gece çekimleri başarılı olan ender yerli korku yapımlarından biri olan Semur 2: Cinlerin Büyüsü için büyük bir handikap olduğunu da belirtmek gerekir. Tema ve oyunculuklar göz önünde bulundurulduğunda, filmin en başarılı ve can alıcı olabilecek sahnelerinin bu şekilde sekteye uğraması da cabası. Cinlerin makyajlarının oldukça amatörce ve başarısız olduğunu belirtmekte de fayda var.
Cin Deresi: Müsfer (2019), Jinna: Karabasan (2019) filmlerinden hatırlayacağımız Kenan Balık’ın yer aldığı 2002 yılını içeren sahnelerde rol alan oyuncuların her biri ve günümüzü içeren çekimlerde bulunan Furkan Karaca performanslarıyla göz doldururken, diğer oyuncular saydığımız isimlere göre vasat bir oyunculuk sergiliyorlar. Semur 2: Cinlerin Büyüsü’nde yine Cin Deresi: Müsfer (2019) ve Mîrcîn (2019) filmlerinin çekildiği mekânların kullanılmış olduğu da gözden kaçmıyor.
Sonuç olarak Semur 2: Cinlerin Büyüsü, çekim kalitesi, renk düzenleme gibi sinemanın temel kurallarını başarıyla uygulayarak amatör yapımlardan sıyrılmayı başaran, ancak detaylardaki hatalarla seyirciyi kaçırabilecek vasatın üstü bir yapım.
Not : 6 / 10