“Serinin En Feminist Filmi”
İlki 2015 yılında Doğa Can Anafarta tarafından çekilen Mihrez: Cin Padişahı filminin devamı olduğu söylenen Mihrez 2: Cin Padişahı filminin yönetmen koltuğunda ilk uzun metrajıyla Ahmet Arslan oturuyor. Senaryosunu Hawar 2 (2022) filminin senaristi ve yönetmeni olan Remziye Kaymak’ın yazdığı filmin görüntü yönetmenliğini Eren Gültekin üstlenmiş. Filmin oyuncu kadrosunda ise Levent Çakır, Zülfü Hamit Altın, Hande Göktepe, Şengül Kaya, Jale Ak, Arslan Çimen gibi isimler bulunuyor.
Filmin konusu yapım şirketi tarafından tanıtım bültenlerinde “7 yıl önce vizyona giren ve yüz bin seyirci barajını aşan filmin devamı. Ahmet Arslan’ın yönettiği yapım, 2015 yılında gösterime giren Mihrez: Cin Padişahı’nın devam filmi.” şeklinde yazılmış. Remzi, zamanında aşık olduğu Meryem ile evlenmesi sonrasında çocuğu olmayınca hem annesi hem de ailesi tarafından bu konuda sürekli baskı altında kalıp, annesinin sözlü tacizlerine maruz kalan Meryem de kaçıp ortadan kaybolunca; Remzi’nin annesi civar köylerden birinde yaşayan bir yaşında kızıyla dul kalmış olan Hatice’yle Remzi’yi evlendirir. Ancak Zümrüt adındaki kızları büyüdükçe sorunlar da büyüyecek ve Hatice ile Remzi arasında sorunlar baş göstermeye başlayacaktır.
Çocuğu olmayan kadınların üzerine kuma getirilmesinin aşağılayıcılığı, erkeklerin kız çocuklarına uyguladıkları fiziksel ve ruhsal şiddet; toplumdaki özellikle de köylerde yaşayan kadınların ataerkil yapı içerisinde kalan sıkışmışlıklarına dair ait metinlerle süslenmiş olan Mihrez 2: Cin Padişahı, Türk korku sinemasında feminizm akımını başlatacak kilometre taşlarından biri olacak gibi duruyor. Evin baskı altında büyümüş kızının gece yatakta yatarken nasıl olduğu anlaşılamaz bir biçimde metal ayakkabı çekeceğini çıkararak duvara bununla vurması ve tırnaklarıyla duvarı kazıması ile kadının köydeki sıkışmışlığını yansıtırken; belinde görülen üst üste giyilmiş iki kemerden siyah olanını çıkaran üvey baba tarafından hunharca dövülen kızın içerisine Zuzula ve Cühenna Kabilelerini idare ettiği ve Şeytan’ın oğlu olduğu söylenen Mihrez’in yani cin padişahlarından birinin girmiş olması da aslında kadının ataerkil toplumda büyüse de ne kadar güçlü bir yapıya sahip olacağını sembolize ediyor. Erkekler konuşurken seslerin derinden gelmesi ancak kadın oyuncuların olduğu sahnelerde sesin yükseliyor olması da ataerkil toplumda yükselmeye başlayan kadın sesine vurgu yapıyor. Oyunculardan Zülfü Hamit Altın’ın oyuncu kadrosunda yer aldığı, yine BMS Film yapımcılığında çekilen Müsfer: Cin Kabilesi (2021) filminde karşımıza çıkan İtalyan Yeni Gerçekçiliğine dair izleri bu filmde de bulmak mümkün.
Ya da giriş jeneriği dahi hazırlanmamış ve bitiş jeneriği isim soyadları büyük – küçük harf ve boşluk kurallarına uymadan, tashihlere de dikkat etmeden özensizce hazırlanmış; ellerinde bulunan ancak herhangi bir sinema sitesine bile yazamayacakları kadar kısa olan konuyu (yukarıdaki uzun metin bana aittir) çekiştire çekiştire uzatma yoluyla 73 dakikaya çıkaran; oyuncuların set ekibi tarafından uyarılarak dudaklarında kalan yoğurdu silmeye çalıştıkları; elle kırılacak kalınlıktaki dalların baltayla kesildiği; soba yakmak için odun çıkarıyormuş gibi yapan ama odunları dizip sonra da yakmama gibi mizansenlerle sahnelerin uzatılmaya çalışıldığı; oyuncuların diğer karakterleri kemerle dövüyor“muş” gibi yaptıkları fazlasıyla belli olan; elektriği olan ve elektrikleri çalışır durumdaki evin kapısının yanındaki pencerede yanan bir gaz lambasının alınmaya hazır şekilde konulmuş olması; gece yarısı evine gidilen imamın kapıyı üzerinde ceketle gitmeye hazır bir biçimde açması; ormanın içerisinde el feneri ve gaz lambasıyla dolaşırken ellerindekilerden daha fazla ışığın üzerlerine tutulması nedeniyle karanlığın hissedilmediği bir film olduğunu da söyleyebiliriz. Cin padişahı olarak ifade edilen Mihrez’in iki yumurta, bir tas su ve iki ayetin okunup hükmettiği bedenin üzerine su fışkırtılan bir ayinle bedeni kolayca terk etmesi de filmdeki bütün mantık hatalarını zirveye çıkartan son vuruşu içeriyor. Hal böyleyken filmin fragmanında geniş yer tutan ve basına verilen (benim de kapağa yerleştirdiğim) tek fotoğrafta yer alan gelinlikli kız sekansının filmde yer almaması da kimseyi şaşırtmıyor. Bu sene birçok filmin fragmanında yer alan sahnelerin filmlerde kullanılmadığını ya da başka filmlerde kullanıldığını görmüşken gelinlikli kızın bulunduğu bu sahneleri sonraki filmlerde görmeyi iple çekiyoruz.
Önceden çekilmiş, kaliteli bir yapımın adı kullanılarak çekilen filmlerde karşımıza çıkan özensizlik, maalesef önceki filmin yönetmenine ve severlerine de bir nevi hakaret içeriyor. Üstelik fragmanına eklenmiş “Serinin En İyi Filmi” ibaresi de cabası…
Fakat eminim ki, bitiş jeneriğinde adı geçen BMS Film avukatına filmin afişinin 2020 yapımı Scary Stories: Dark Web filminin afişinden esinlenmeler taşıdığına dair gerekli bilgiler verilmiştir ve avukatın olası bir telif davasına karşı hazırlanmasına olanak tanınmıştır.
Sonuç olarak Mihrez 2: Cin Padişahı; kulvardışı yapımlara bir yenisi olarak ekleniyor.