“Hayvan Mezarlığı 2.0.”
Universal tarafından, Stephen King’in aynı adlı romanından sinemaya ilk olarak Mark L. Lester tarafından 1984 yılında sinemaya uyarlanan filmin 2022 yılındaki yeni uyarlaması olan Firestarter, Türkiye’de gösterime girdiği adıyla Tepki filminin yönetmen koltuğunda bu kez The Vigil (2019) filminin de yönetmenliğini yapmış olan Keith Thomas oturuyor. Senaryosu Scott Teems tarafından kaleme alınan filmin görüntü yönetmenliğini ise Karim Hussain üstlenmiş. Filmin oyuncu kadrosunda Ryan Kiera Armstrong, Zac Efron, Sydney Lemmon, Gloria Reuben, Michael Greyeyes, Tina Jung gibi isimler bulunuyor.
Filmin konusunu sıra dışı psikokinezi güçlerine sahip bir kızın, kendisini ve ailesini, kendisini ele geçirip kontrol etmek isteyen kötü güçlere karşı korumak için verdiği savaş oluşturuyor. The Shop adlı gizli bir devlet kurumu tarafından üzerinde deneyler yapılan Andy McGee birtakım psişik güçler geliştirir ve hayatının aşkıyla tanışır. Andy ile Vicky, Andy gibi psişik güçleri olan, zihin gücüyle nesneleri yakabilen bir kız çocuğuna yani Charlie’ye sahip olur. Ebeveynleri, kızları Charlie’yi, ateş yaratma yeteneğini kitle imha silahına dönüştürmek isteyen karanlık bir federal bürodan saklamak için firardadır. Charlie 11 yaşına girdiğinde gücünü kontrol etmek zorlaşır. Bir olay, ailenin yerini ortaya çıkarınca Charlie’yi ele geçirmek üzere gizemli bir ajan görevlendirilir.
Romandan uyarlanan filmler genellikle izleyicileri çok tatmin edemez; bunun başlıca nedeni kitabı okuyanların zihinlerinde yarattıkları ile yönetmenlerin izleyiciye yansıttıklarının birbirine benzeşmemesidir. Hollywood’un elindeki özgün senaryolar tükenmeye başladığından olsa gerek, son birkaç yıldır eski kült filmlerin remake’leri çekilerek yani aynı hikâyeler tekrar ısıtılarak izleyicilere sunuluyor. Bazıları sınıfı geçebilirken, bazıları maalesef izleyiciler açısından sınıfta kalabiliyor. Kaldı ki, ezelden beridir korku edebiyatının usta yazarı Stephen King’in kitaplarından uyarlanan filmler, izleyenleri kitaplarda olduğu kadar etkilemeyi başaramıyor. Bununla birlikte 2013 yılında yeniden çekilen Carrie ve 2019 yılında yeniden çekilen The Pet Sematary gibi ileriki zamanlarda gösterime girecek olan Apt Pupil (2022), Salem’s Lot (2022) gibi birçok projenin yeniden çevrileceği de duyuruldu.
Şimdi gelelim 2022 model Firestarter’a… Film görüntü kalitesi ve günümüz şartlarındaki özel efektlerin kullanımı ile başarılı olsa da, izleyicilere değişik bir hikâye sunmak adına senaryosu yazılırken romanın bütün dinamikleri ters düz edilerek izleyicilere farklı bir yol haritası sunulmuş ve farklı final verilmek istenmiş. Ancak 1984 yapımı Firestarter’ı izleyenlerin ya da aynı isimli, Türkçesi Tepki ismiyle yayımlanan, romanı okuyanları tatmin etmekten çok uzak dinamik değişikliklerine gidildiğini söylemekte yarar var. Öncelikle 1984 yapımı filmin süresi oldukça uzun ve bu süreçte baba ile kız ilişkisi, kızın güçlerini kontrol etmek için çaba gösterdiği süreçler, kızın zaman içerisinde yaşananlar nedeniyle geçirdiği dönüşümler izleyicileri Charlie karakteriyle özdeşleştirecek detaylarla şekillendirilmiş. Oysa 2022 yapımı filmdeki Charlie her kızdığında ortalığı yakan yani içinde sanki zaten kötülük olan bir karakter gibi karşımıza çıkıyor. Bir kedi onu tırmaladığında dahi kediyi yakan bir intikamcı karakter… Baba ile kızın ilişkisi ya da kızın güçlerini kontrol etmeye çalışması gibi detaylar özdeşleşim kurmaya elvermeyecek şekilde işlenirken, romanda ve ilk çevrimde karşımıza çıkan Rainbird karakterinin aslında kötü olması ve kızı yavaş yavaş manipüle etmeye çalışması yerine kızın direkt annesini öldürürerek ‘tam anlamıyla’ kötü bir karakter olarak kızın zihninde bulunması gibi kötü virajlar tüm dinamiklerin çökmesine haliyle de uyarlamadan ziyade filmin esinlenme kimliğine bürünmesine neden oluyor.
Bir film kültse ve iyisi zaten halihazırda var ise, daha kötüsü olacağını bile bile yeniden çekmek izleyicileri yeniden çevrimlerden soğutmak dışında bir işe yaramıyor. Üstüne bir şey katarak, yani aynı hikâyeye belki birkaç yeni karakter ya da detay ekleyerek, eldeki teknolojik olanakları da kullanarak yeniden çevrim yapmadığınız sürece kült olan bir yapımın yeniden çevriminin izleyiciler nezdinde başarılı olması çok da kolay değil.
Sonuç olarak Firestarter; 1984 uyarlaması kadar izleyicileri içine çekemeyen, karakter dönüşümünü hissedemediğiniz, oldukça mekanik bir yeniden yapım olmaktan bir adım öteye geçemiyor.