“Tim Burton’a Selam Niyetine…”
Makinist Film yapımcılığında çekilen yapımın yönetmen koltuğunda Cin Çeşmesi (2018) filminde şoför rolüyle oyuncu olarak karşımıza çıkan Korku Takvimi (2022)’nde ise kamera ekibinde görev yapan Kadir Ergin oturuyor. Senaryosu Öznur Eroğlu ile Serkan Demir tarafından kaleme alınan yapımın oyuncu kadrosunda ise Hazal Pekgöz, İlayda Esmer, Kuntberk Alptemoçin, Mehmet Kancar gibi isimler bulunuyor.
Yapımın konusunu arkeoloji öğrencisi Selin ve araştırma grubunun gittikleri bir köyde başlarından geçenler oluşturuyor. Arkeoloji öğrencisi Selin araştırma yapmak için okul arkadaşları ve hocasıyla az nüfuslu bir köye yatılı olarak gider. Köydeki çalışmalar sırasında başına ilginç hadiseler gelecek, tüm soruların cevabı ise köyün delisi Adem’de olacaktır. Polis ablası Ebru düğümü çözmek için köye geldiğinde ise işler iyice karmaşık bir hal alacaktır.
Gösterime giren diğer amatör yapımlara nazaran oyuncuların performansları bir tık iyi olmasına rağmen özellikle ses kurgusunun başarısızlığı, yer yer diyalogları bastıran fon müziğinin eklenmesi, paranormal hareketler olurken bunların fon müziği nedeniyle duyulamaması gibi etkenler filmin izlenebilirliğini sekteye uğratıyor. Hikâye özellikle arkeoloji bölümü öğrencileri ve ekip nedeniyle aşina gelse de sonrasında yaşanacak olayların daha farklı bir yol izlenerek gelişmesi diğerlerinden ayrılmasını sağlıyor. Arkeolojik ekibin malzemelerinin ya da tam olarak neleri araştırdığının gösterilmemesi, bazı sahnelerde yapılan makyajların yeterli olmadığına inanılarak bunların gösterilmemesi gibi durumlar hem eksi hem de artı puana dönüşüyor. Kötü bir makyajdansa hiç göstermemek mantıklı iken, arkeologların bulgularının birkaç çizim sahnesi hariç hiç yer almaması ve çalışırken görülmemeleri inandırıcılığa sekte vuruyor. İzleyicilerin karakterleri tanıma ya da herhangi biriyle özdeşleşim kurma şansı da bu nedenle kayıp gidiyor.
Üstüne üstlük, filmin gönderme mahiyetinde kullandığı “Adem” metaforu da daha birkaç ay önce vizyona giren Lilith Cinleri (2023)’te birebir yer alıyordu. Daha önce yer aldığı filmler de cabası… Dolayısıyla, geçen yıl 62; bu yıl ise şimdiden 43 yerli korku yapımının vizyona girdiği ülkemizde artık işler tema, büyü unsuru, büyü nedeni, makyaj, mekân gibi piştilerin ötesine geçerek metaforların da üst üste denk düşmesine kadar vardı. Çözüm, biraz (!) arınmada gizli ama dağıtım şirketleri bu çözümün ayırtına tam olarak vardı mı bu da ayrı bir soru işareti.
Filmin adının cin gelini olması ve afişte yer alan görselin Tim Burton’ın ünlü animasyonu Corpse Bride (2005) filmindeki Emily’e çok benzemesi, aslında hikâyenin spoiler’ı olarak karşımıza çıkıyor. Ve filmin sonunda izleyicilerin ters köşe olmasının da önüne geçiyor. Filmde korku sahnelerinden ziyade gizem ve polisiye havası hâkim olduğu için korku atmosferi yaratamadığını da söylemek mümkün.
Sonuç olarak Cin Gelini; iyi niyetleri hissedilse de amatörlüğü nedeniyle orta halli olan ancak gösterime de girmemesi gereken bir film olmaktan kurtulamıyor.