“Lovecraft Görse Mezarından Çıkar…”
Uğur Karakuzu Film yapımcılığında çekilen Necronomicon Kara Büyüsü filminin yönetmen koltuğunda İntikam Soğuk Duş (2020) filminin yapımcılığını ve senaristliğini üstlenen Uğur Karakuzu oturuyor. Görüntü yönetmenliğini Yaşar Özcan’ın üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda ise Belinay Açıkbaş, Mehmet Deniz Karakuzu, Zöhre Alsan, Faruk Cangören, Kenan Gökçe, Filiz Gökçe, Saadet Kaygısız, Eşref Avcıtürk, Alper Güngör, Cenk Püsküller, Serkan Güney, İlyas Uçar, Sevcan Ak, Hediye Ali Erdoğan gibi isimler bulunuyor.
Filmin konusunu tehlikeli büyü kitabı Necronomicon’un yol açtığı olaylar oluşturuyor. Tarihin en tehlikeli büyü kitabı olan Necronomicon, Türkiye’de Hasan Hoca isminde bir büyücünün eline geçer. Köy halkından evli bir kadına aşık olan Hasan Hoca istediğini alamadığından köyden olan herkese büyüler yapar. Köy halkı bu büyülerden rahatsız olarak köylerini terk ederler. Köyde kalan birkaç hane ise topraklarını, evlerini terk edemezler. Yıllar sonra bu konu hakkında ailesinin konuşmalarını duyan Gül ve Eyüp yıllar önce ölmüş olan Hasan Hoca’nın evine girerler. Büyü kitabına dokunduklarında Necronomicon yeniden faaliyete geçecektir.
Çekimlerinden kadrajlarına varana değin tonlarca sorunu bulunan filmin bazı dış çekimlerinde cızırtılar, iç çekimlerin bir kısmında sesin açılıp kapanmalarına ek olarak bazı sahnelerin sessiz kalması, mezarlık sahnesinde imamın dua okuması sırasında başkasının seslendirdiği duanın ses-görüntü senkronizasyon sorununa yol açması ve aynı şekilde Havas aliminin cin çıkarırken okuduğu Nas Suresi’nin de aynı şekilde olması, oyuncuların mimik ve jestlerinden dudak hareketlerine değin sahnedeki hiçbir unsurun sesle örtüşmemesi izleyiciyi filmden koparmaya fazlasıyla yetiyor.
Türk korku filmlerinin son dönemdeki neredeyse hepsinde karşımıza çıkan, kısa film senaryosunun çekiştirilerek uzatılması sonucunda 74 dakikaya çıkan filmin özellikle kameranın köyün boş olduğunu göstermek amacıyla gezindiği görüntülerin piksel piksel olması da cabası. Anlamsızca uzatılan sahneler, tekrar eden diyaloglara ek olarak tarifleri dinleyen ancak harekete geçmeyip adeta tarif edilen yerleri unutmak için çabalayan bir köy halkı karşımızda arz-ı endam ediyor.
Oyuncuların başarısız performanslarına ek olarak, can havliyle yani cinlerden korunmak için sığınılan camiye ayakkabı ile giren köylülerin içeriye girdikten sonra yemek yemeye oturduklarında, uyumaya kalktıklarında dahi ayakkabılarını çıkartmamalarını; cinlerden korunmak için camiye girdikleri sırada bile inançsızlıklarının onları koruyamayacağına işaret olarak yorumlamaya çalışsak da olmuyor. Üstelik ayakkabılarıyla içeri giren köylüleri cinlerden koruyan cami, ilerleyen sahnelerde köylülerin yiyeceği yemekleri koruma konusunda oldukça başarısız kalıyor.
Lovecraft’ın Cthulhu Mitos’unu desteklemek amacıyla çoğu kitabında bahsini geçirdiği Necronomicon adlı kurmaca kitap, yabancı filmlere çok kez konu olmuştu. Özellikle Lovecraftseverlerin bu kurmaca kitabın geçtiği öykü, roman ve filmleri büyük bir heyecan ve merakla takip ettiği düşünüldüğünde bu filmin karşılarına çıkmaması adına dua etmekten başka şansımız yok. Zira sanat yönetimi o denli kötü ki, filmdeki Necronomicon tasviri evlerden ırak bir görüntü sergiliyor.
Filmin sonuna dek salonda kalmayı başarırsanız sizi bir sürpriz bekliyor. Korku oyunlarında ve kısa filmlerde sürekli kulağımıza çalınan Ross Bugden tarafından bestelenen telifsiz korku müziği “Haunted”ı dinleyerek salondan ayrılabilirsiniz.
Sonuç itibarıyla Necronomicon Kara Büyüsü; özellikle Lovecraftsevenlerin uzak durması gereken bir film olarak, sınıfta kalan yerli yapımlar arasına adını yazdırıyor.