“3 Gün 3 Gece Dolunay”
Kuyu Yapım, Ayhan Işık Production ve MKF Production ortak yapımcılığında 2019 yılında çekilen ve Berkay Berkman’ın aynı adlı öykü kitabından (Berkay Berkman. Lanetli Anlaşma. Roza Yayınevi, 2021) uyarlandığı söylenen Lanetli Anlaşma filminin yönetmen koltuğunda ilk uzun metrajıyla Katre (2017) filminde aktör olarak yer alan, 22 Ekim 2021 tarihinde ise gösterime girecek olan Ziyaretçi (2021) filminin de yönetmenliğini yapan Atakan Şatıroğlu oturuyor. Senaryosu yönetmen Şatıroğlu ile Berkay Berkman’a ait olan filmin görüntü yönetmenliğini ise Barış Hasret Topçu üstlenmiş. Filmin oyuncu kadrosunda Aslı Şimşek, Alp Taş, Fırat Kaya, Çisem Yurtseven, Cemre Cansaatçi, Anita Kopri, Can Kaçar, Atakan Şatıroğlu, Neva Uslu, Duru Çinetçi, Üzeyir Tavus, Nermin Özgüroğlu, Berkay Berkman gibi isimler bulunuyor. Oyuncu kadrosundan Cemre Cansaatçi’yi Musabbar (2019); Aslı Şimşek, Anita Kopri, Can Kaçar ve Berkay Berkman’ı Ecinni: Tılsımlı Mezar (2019)’dan anımsıyoruz.
Filmin konusunu ruhlarla dolu bir villanın miras kaldığı iki kardeşin orada yaşadıkları olaylar oluşturuyor. Haluk ve Emin, İzmir’de beraber yaşayan iki kardeştir. Babaları onlar küçük yaştayken vefat etmiştir ve akrabaları ile görüşmemektedirler. Bir gün büyük amcaları İbrahim’in ölüm haberlerini alırlar. Onlara Ege’nin sükûnet vadeden bir kasabasında yer alan villasını miras bırakmıştır. Haluk ve Emin, mirası elden çıkarmadan önce kız arkadaşlarıyla birlikte keyifli bir tatil yapmak için buraya giderler. Kasabalı iki genç kıza gönüllerini kaptıran kardeşler, burada bir kaçamak yaşamak için kız arkadaşlarını apar topar şehre gönderirler.
Yeterli ışık kullanımı bulunmayan, çoğunluğu gece geçmesine rağmen gece çekimleri fazlasıyla karanlık olan filmin ses miksajında da birçok sorun bulunuyor. Haluk’un sevgilisi ile telefonda konuştuğu sahnede sevgilisinin sesinin arka fonu oldukça temizken, Haluk’un sahnelerindeki arka fonda duyulan cızırtılar, jumpscare sahneler ile müziğin örtüşmemesi, yer yer sahnelerin başlayıp sesin geç gelmesi gibi çokça sorun fark ediliyor. Çekimler sırasında kullanılan kameranın ve ışığın yetersiz olmasının yanı sıra tripod kullanılması gereken sahnelerde (muhtemelen) 2 dakika için tripod kullanımına gerek duyulmaması nedeniyle görüntü yukarı aşağı kayma yaparken, filmin kurgusu sırasında ve render aşamasında yapılan hatalar nedeniyle sahnelerin sürekli sola doğru kayma eğiliminde olması da izleyicilerin gözünü bir hayli yoruyor. Oyuncuların performansları vasatın dahi altında olmakla beraber daha önce amatör yerli yapımda karşımıza çıkan “illa ki dolunay olsun” inadı nedeniyle dünya üzerinde karşılaşamayacağımız 3 günlük bir dolunay bizi bekliyor. Normal şartlar altında kısa film olması gerekirken 80 dakika süren filmin, yaklaşık 8 dakika süren telefon çalarken koridorda yürüme ya da göl manzarasında 5 dakika “düşünen adam” olma gibi filmi uzatma çalışmaları da fazlasıyla izleyiciye ‘geçiyor’. Sözün özü şu ki, herkes film çekebilir ama herkes bu filmi sinemalarda gösterime sokmak zorunda değil. Türk korku sineması izleyicisi, karşısına çıkan bu tür örnekler nedeniyle (üstelik de yan salonda The Forever Purge gibi bir yapım gösterilirken) yerli korkulardan yavaş yavaş elini eteğini çekmeye başlayacaktır.
Sonuç olarak Lanetli Anlaşma; ne anlatmak istediğini anlatamayan, oyunculukları vasatın altında, sinemasal gereklilikleri karşılamayan vasatın altında bir yapım.