“Ölümü Gösterip Sıtmaya Razı Etmek”
Can Medya, Sultansoy ve DFGS’nin ortak yapımcılığında Azerbaycan’da çekilen Aporia’nın, Türkçe adıyla Kıyamet Deneyi’nin, yönetmen koltuğunda korku türündeki kısa metraj Devil’s Side (2015) ve korku-komedi türündeki orta metraj Kendistan ile Kendistan 2 (2013) adlı filmlerin de yönetmeni olan Rec Revan oturuyor. İlk uzun metrajı olan Aporia’nın senaryosundan görüntü yönetimine değin neredeyse her koltuğunda Revan’ın oturduğu filmin müzikleri Rustam Isgandarov’a ait. Oyuncu kadrosunda ise Aysel Yusubova, Parviz Ismayilov, Mubariz Samadov, Rahim Gojayev gibi isimler bulunuyor.
Filmin konusunu silahlı bir grup tarafından zapt edilerek ölümcül bir deneyin parçası hâline getirilen insanların bu durumdan kurtuluş mücadelesi oluşturuyor. Kasaba sakinleri, bilinmeyen bir silahlı grup tarafından esir alınarak bu insanlar üzerinde deney yapmaya başlarlar, ancak yolunda gitmeyen bazı durumlardan dolayı deneyler başarısızlıkla sonuçlanır. Bu yüzden başarısız olan denekler kasabadan uzak bir dağ başına götürülüp infaz edilirler, ancak bu katliamdan kurtulan Arvin ve Ejla kaçıp dağların ardında bir derin çukurun içinde saklanmayı başarırlar. İlk başta kurtulduklarını sandıkları halde, onları kâbus dolu günlerin beklediğinden habersizdiler. Düştükleri derin çukur onlar için zamanla mezara dönüşmeye başlar zira geçmişte üzerlerinde deney yapıldığı için yavaş yavaş mutasyona uğrayarak dönüşüm geçirmeye başlarlar.
Azerbaycan’ın ilk korku ve gerilim filmi olarak lanse edilen, indigogo üzerinden kampanya başlatılan ancak tamamlanamayınca kısa metraj haliyle yayınlanan Devil’s Side diğer adıyla Seytan’in Terefinde filmi sonrasında Azerbaycan sinemasından çıkan ilk uzun metraj korku filmi ise Elvin Abdulla yönetmenliğinde çekilen 2018 yapımı Khennas olmuştu. Azerbaycan’ın ikinci uzun metraj korku filmi olan Aporia, Devil’s Side ve Khennas’ın merkezine aldığı doğaüstü şeytan ya da cin gibi unsurlar yerine bilimsel deneyler sonrası zombilere dönüşen insanlar üzerinden ilerlemeyi tercih ediyor.
Aporia çekim teknikleri, açı ve kalitesiyle sınıfı geçerken, atmosferiyle büyük bir hayran kitlesine sahip olan Walking Dead’e selam çakmayı ihmal etmiyor. Hatta kötü karakterden, çivili sopaya değin Walking Dead’e göndermeler yapan birkaç detayla daha dikkatli izleyicilere gönderme sunuyor. Yükünü Aysel Yusubova ile Parviz Ismayilov’un üstlendiği filmin oyunculukları ve gerçekçiliği de sınıfı geçmeye yetiyor. Ancak filmin Türkçe dublajlı olarak sunulması, altyazılı seçeneğin bulunmaması ve dublajın da yapay ve başarısız olması nedeniyle gerçekçi oyunculuk ve atmosfer yer yer sekteye uğruyor.
Yakın dönemde Cargo (2017), The Night Eats The World (2018) gibi dramanın hâkim olduğu zombi filmlerine Aporia da dâhil oluyor. Ve ikinci yarının son 5 dakikasına değin film, neredeyse hiç zombi-insan mücadelesi içermiyor. The Deep End (12 Feet Deep) ile üstlerine kapatılmış havuzdan çıkmaya çalışan genç kızlar konu edinirken, The Pool (2018) filminde havuzun üstü açılmış ve ortama bir de timsah eklenmişti. Aporia’da ise zombi faktörü ve havuzlara nazaran oldukça dar, mezardan hallice bir çukur formatı tercih edilerek adeta bir poker masasında eli artıran filmler havası yakalanıyor. Bir yandan karakterlerin içinde bulundukları durumdan kurtulmaya çabalamaları bir yandan da zombilerden korunma çabaları iki ayrı gerilimi bünyesinde barındırıyor. Zombilerin perdede az kalması nedeniyle aksiyon, gerilim ve dramın korkuya nazaran daha baskın olduğunu da belirtmek gerekiyor.
Sonuç olarak Aporia, zombi filmlerine yenilik katan bir detayıyla öne çıkmasa da oyuncuların performansları ve çekim kalitesiyle sınıfı geçen filmler arasında.
Not : 6 / 10