“Bu Filmi Daha Kaç Kez İzleyeceğiz?”
BMS Film yapımcılığında çekilen Alem-i Cin 4 filminin yönetmen koltuğunda Mihrez 2: Cin Padişahı (2022) filminin de yönetmenliğini yapmış olan Ahmet Arslan oturuyor. Senaryosunu Alper Kıvılcım’ın kaleme aldığı filmin görüntü yönetmenliğini Ecinni (2018), Jinna: Karabasan (2019), Semur 2: Cinlerin Büyüsü (2020), Enna: Kara Büyü (2021), Alem-i Cin 3: Salgın (2022), Maric (2022), Rahha (2023) filmlerinin görüntü yönetmenliğini; Mîrcîn (2019), Kahran (2022) ve Babil-i Cin (2022) filmlerinin ise yönetmenliğini yapmış olan Ahmet Yaşar Gümüş üstlenmiş. Oyuncu kadrosunda ise Merve Özel, Onur Aziz Özdemir, Levent Çakır, Seren Kahraman, Deniz Erinç, Zülfü Hamit Altın, Sefa Zengin gibi isimler bulunuyor.
Filmin konusunu bir kadının büyüye maruz kalması oluşturuyor. İrem üniversiteden sevgilisi Azat’la evlenmiş, mutlu bir evliliği vardır. Evlilikleri, İrem’in hamile kalmasıyla daha da taçlanmıştır. İrem kısa bir süre sonra sürekli aynı kâbusları görmeye başlar. Psikiyatrist bu durumu İrem’in çocukluğunda babasının ani ölümüyle yaşadığı kaybetme korkusuna dayalı travmalara bağlasa da bir süre sonra İrem, kâbus sandığı şeylerin aslında gerçek olduğunu anlayacak, karnındaki bebeğin ise yapılan bir büyü sonucu cinlere ait olduğunu keşfetmek zorunda kalacaktır.
Kamera ekipmanları iyi olsa da kadrajlar ve oyuncuların performansları için aynı şeyin söylenemeyeceği film, şaşırtıcı herhangi bir ihtimal olmaksızın ilerlediği ve yüzlerce kez izlediğimiz evli çifte yapılan büyüyü konu aldığı için izleyiciler açısından kelimenin tam anlamıyla “akmıyor”. Ses kurgusunda da birçok sorun bulunan filmde, hikâyenin pek çok yerli türdeşle aynı olmasının yanı sıra senarist Kıvılcım’ın senaryosunda imzası olduğu Ammar: Cin Tarikatı (2014) ve Deccal (2015) gibi filmlerdeki sahnelere benzer sahnelerle karşılaşılması da izleyicilerdeki “Ben bu filmi daha önce izledim sanki” duygusunu alelade bir histen çok öteye taşıyor.
Bütün bunlara rağmen bu yapıma 200’ün üzerinde lokasyonda gösterime girme şansı tanınması, kaçınılmaz olarak önümüzdeki haftalarda vizyona girecek türdeşleri için ciddi bir handikap teşkil ediyor.
Sonuç olarak Alem-i Cin 4; serinin ikinci filmindeki başarıya gölge düşürmekten ve daha önce çok kez anlatılmış bir hikâyeyi anlatmaktan öteye gitmeyen başarısız bir yapım.